Jodensterren zorgen voor ophef

Jodensterren zorgen voor ophef

Er is veel ophef over het feit dat er tijdens het protest tegen de Corona-maatregelen op de Dam in Amsterdam op 5 september een aantal mensen waren die Jodensterren op hun kleding droegen.
Joop.nl kopt op hun website: ‘Grote opkomst bij ultrarechtse anti-regeringsdemonstratie in Amsterdam’. En schrijft verder: ‘Op de demonstratie zijn ultrarechtse deelnemers duidelijk aanwezig, onder meer met zogeheten Prinsenvlaggen, het vaandel dat onder meer door de NSB werd gebruikt. Ook zijn er aanwezigen die lopen met Jodensterren als symbool van verzet tegen vaccinatie.’

Stichting CIDI (centrum informatie en documentatie Israël) die opkomt voor het recht op vrede en veiligheid voor Israël en het Joodse volk, veroordeelt het dragen van de sterren, en Twittert: ‘Dat monument achter je staat voor een ergere ramp dan dat jij deze zomer niet naar een festival kon. Gele sterren bagatelliseren de Holocaust. Draag ze niet.’

Joop.nl doet het lijken alsof het volledige protest bestond uit een clubje enge mensen, waar je niet bij wilt horen. In werkelijkheid ging het om een zeer divers gezelschap van tienduizenden demonstranten. De sfeer werd omschreven als verbindend en gemoedelijk. Veel demonstranten vinden het jammer dat er een negatief beeld wordt geschetst over het complete protest.

Aan de ene kant rust er (terecht) een taboe op het  maken van vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, omdat dit bij veel mensen erg gevoelig ligt en het geen recht zou doen aan het grote leed van Joden in die tijd.

Anderen begrijpen de vergelijking, omdat zij vrezen dat we in een voorstadium zitten van een serieuze medische apartheid. Zo deelt Coco Riga op Twitter een draadje met zijn opinie. Hij herkent een ontwikkeling van steeds agressievere uitsluiting: ‘Feit wil dat de situatie van de Joden in de opmaat! Naar de Tweede Wereldoorlog steeds meer 1 op 1 te vergelijken is met de situatie waarin ongevaccineerden zich nu bevinden. Net als destijds bij Joden worden ongevaccineerden steeds meer uitgesloten van deelname aan de maatschappij.’ schrijft hij.  ‘Één van de vele verwijten jegens de Joden was dat zij ‘ziekteverwekkers’ zouden zijn. Dat verwijt zien wij nu ook richting ongevaccineerden. Er gaan steeds meer stemmen op om ongevaccineerden niet alleen uit te sluiten maar ook op te sluiten. Er bestaan op dit moment in diverse landen zelfs al zogeheten ’quarantaine kampen’. Ik lees, hoor en zie zelfs steeds meer mensen die van mening zijn dat alle ongevaccineerden opgesloten zouden moeten worden, of nog erger.’ vervolgt Coco Riga. ‘Een enigszins creatieve kwinkslag is dat nu niet de ‘onzuivere’ maar degene die meewerken, zichzelf moeten identificeren als zodanig. Het maakt echter weinig uit of je een minderheid dwingt om een merkteken te dragen zodat ze herkenbaar zijn als ‘minderwaardigen’ of dat je het omdraait waardoor ‘minderwaardigen’ alsnog herkenbaar en traceerbaar zijn. Het doel is hetzelfde: Een bepaalde minderheid uitsluiten van deelname aan de maatschappij. Deze gelijkenissen ontkennen maakt het bevorderen van een situatie waarin de gelijkenissen overeenkomen alleen maar makkelijker.’ besluit hij.

Instagrammer ‘Gesvensureerd’ kan zich vinden in dit betoog:
‘Het symbool wordt mijns inziens gebruikt om apartheid aan te duiden. Niet om de Jodenvervolging te bagatelliseren. Het is heel ernstig wat er toen heeft plaatsgevonden en mede daarom is het iets wat we voor altijd moeten blijven onthouden. Of het smaakvol is of niet, daarover kun je discussiëren. Persoonlijk vind ik een staat van apartheid creëren een stuk minder smaakvol dan aanduiden hoe zoiets er in het verleden uit heeft gezien.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen