Klappen voor de zorg is ook in Frankrijk niet genoeg: “Dit gaat tot doden leiden”

Klappen voor de zorg is ook in Frankrijk niet genoeg: “Dit gaat tot doden leiden”

Ook Frankrijk klapte voor de zorg na de uitbraak van het coronavirus in 2020. Het was echter niet genoeg om de zorg op peil te houden. Het land kampt met grote personeelstekorten onder medisch personeel, waardoor deze week een ziekenhuis in Parijs zijn deuren sluit. “Dit is nog nooit vertoond, dit gaat tot doden leiden.”

Dat zijn de woorden van Patrick Pelloux van de Franse federatie van spoedeisende hulpartsen. Hij ziet dat 120 van de 600 eerstehulpposten in Frankrijk te maken hebben met ondercapaciteit. Een ziekenhuis in Parijs verplaatst haar patiënten noodgedwongen omdat ze volgens de ziekenhuisleiding twee keer zo veel verplegers nodig hebben. Het Franse platteland kent een groot tekort aan huisartsen waardoor de Spoedeisende Hulpposten worden overvraagd. De tekorten spelen dus op alle vlakken en de problemen overlappen elkaar.

 

Verhouding

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de huidige situatie. De salarissen staan voor veel mensen niet in verhouding tot de werkdruk: lange werkdagen, onregelmatige diensten etc. moeten wel ergens gecompenseerd worden. Een mix van vergrijzing en bezuinigingsmaatregelen in de laatste decennia zorgt ervoor dat er steeds meer verlangd wordt met een klein budget. De Fransen vroegen de afgelopen jaren veel van de zorg, maar konden daar niet veel tegenover stellen voor de mensen die de diensten verlenen.

 

Overstappen

Nu Frankrijk net als veel omringende landen naarstig op zoek is naar personeel in tal van sectoren, hebben verplegers en andere medische professionals de mogelijkheid om over te stappen naar ander werk. Dat president Emmanuel Macron dit najaar van zorgpersoneel een coronavaccinatie eiste, hielp ook niet mee om werknemers te behouden. En dat terwijl er al jaren een structureel tekort was aan personeel.

 

Miljoenen

De nieuw aangetreden regering van Macron bestempelde de zorg als absolute prioriteit. “We hebben al 19 miljard euro uitgetrokken voor hogere salarissen, maar er moet meer gebeuren”, zei minister van Volksgezondheid Brigitte Bourguignon. Of dat genoeg is, valt te bezien. Het ongedaan maken van een exodus van ontevreden werknemers is moeilijk. Het oppoetsen van het imago van de zorg als aantrekkelijk werkplek, vergt tijd. De zorg is net als in Nederland een cruciale sector in de samenleving, een waar miljarden in omgaan en miljoenen mensen in werkzaam zijn. Om daar beweging in te krijgen, is een uitgekiende coördinatie en visie nodig. Correspondent Frank Renout ziet “acute problemen” en noemt de situatie op Radio1 “alarmerend.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.