Legalisering Cannabis in Thailand: de teugels laten vieren of meer overheidssurveillance?

Legalisering Cannabis in Thailand: de teugels laten vieren of meer overheidssurveillance?

Thailand legaliseerde het bezit van cannabis vorige week. Een mijlpaal in Zuidoost-Azië, waar drugsgerelateerde straffen erg hoog zijn. Als klap op de vuurpijl doet de overheid haar bevolking een miljoen wietplanten cadeau. Vrijheids- en cannabisliefhebbers over ter wereld juichten het besluit toe, maar zit er ergens nog een addertje onder het gras?

Op 9 juni jongstleden verklaarde de vicepremier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul cannabisbezit legaal. Om precies te zijn mogen burgers  zes planten kweken. ‘Genoeg om elke dag prettig onder invloed door te komen,’ was de reactie van veel enthousiaste lezers vorige week.

Grijns

Het zit alleen net iets anders in elkaar. De planten mogen niet meer dan 0.2 procent THC bevatten en de vruchten zijn alleen bestemd voor medicinaal gebruik. Charnvirakul postte op Facebook dat het niet de bedoeling is ‘de hele dag met een grijns op de bank te zitten zonder te werken.’ Recreatief gebruik blijft strafbaar.

Economische motieven

Waar is het dan wel om te doen? Thailand staat het medisch gebruik van cannabis al vanaf 2018 toe, en loopt daarmee ver voor op de andere landen in de regio. De nieuwe wet zal het ook voor bedrijven makkelijker maken om cannabis te kweken. Er is al sprake van een (bescheiden) cannabiseconomie en met de nieuwe wetsbepalingen zet Thailand in op een groter aandeel in een groeiende markt. Cannabis moet een zogenaamde ‘cash crop’ worden.

Volgens Insider ligt de waarde van de zogeheten cannabisextract-markt in 2022 op bijna 11 miljard dollar wereldwijd. De toekomst ziet er nog gunstiger uit, met prognoses die richting de 38 miljard gaan voor 2030. In Azië ligt een groot potentieel aan gebruikers van cannabis en -gerelateerde producten nog wijd open.

Surveillance

Mogelijk is de ingezette koers van het toeristische land ook ingegeven met het oog op een vermindering van het aantal gevangenen. Minister Charnvirakul kondigde al aan 4.000 mensen die in het gevang zitten vanwege eerder cannabisovertredingen, vrij te laten.

Burgers en bedrijven die de planten willen kweken, moeten dat aangeven via een app. Het is niet ondenkbaar dat de gegevens van zo’n app nu of in de toekomst worden misbruikt door de overheid. Ligt profilering en tracking van ‘verdachte’ en dissidente personen op de loer vanwege het imago van het middel?

Versoepeling

Veel mensen nemen dat laatste punt niet serieus. Ze zien eerder een verdere versoepeling van de wetten en normen rond het gebruik van de softdrug. Ze denken dat de ‘relaxte lijn’ van de vorige jaren stapsgewijs wordt doorgezet en dat er niet wordt ingezet op naleving van de beperkingen voor gebruik.

De ‘geestverruimende site’ CNNBS maakt daar een (niet helemaal accurate) opsomming van. ‘Zomaar wat geweldige initiatieven die Thailand de laatste jaren heeft ontplooid: in beslag genomen illegale wiet gaat niet de verbrandingsoven in maar wordt geschonken aan ziekenhuizen om er medicinale wietolie van te maken, cannabis klinieken behandelen inwoners gratis, Thailand wil de economie stimuleren met cannabis toerisme, burgers mogen vanaf juni zoveel wietplanten thuis kweken voor persoonlijke consumptie als ze maar willen.’

Traditie

Journalist Jonathan Head vindt het onwaarschijnlijk dat mensen nu nog opgepakt zullen worden voor onrechtmatig gebruik. Hij wijst bovendien op de traditie van de plant in het land, waar curry’s al jaren worden gemarineerd in cannabisextracten. De nieuwe regels zijn nu wat aangepast aan een cultuur die al tijden gemeengoed was.

De huidige handhaving op het Thai Cannabis Festival van dit weekend is volgens dit artikel van The Star een voorbeeld van de tolerante omgang met de nieuwe wetgeving: ‘Hoewel politie aanwezig was op het festival, waren ze eerder nieuwsgierig dan optredend.’ Mede-organisator van het festival Arun “Max” Avery maakte zich volgens de krant ‘geen zorgen om de implementatie van de wet.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.