Leidt inval Mar-a-Lago tot burgeroorlog VS?

Leidt inval Mar-a-Lago tot burgeroorlog VS?

Politiemensen van de FBI vielen vorige week Mar-A-Lago binnen, Trumps villa in Florida. Waar het precies om draait is niet geheel duidelijk. Het zou gaan om vertrouwelijke documenten (over kernwapens) die de oud-president heeft meegenomen uit het Witte Huis. Maar daar nemen vele Amerikanen geen genoegen mee.

De verslaggeving omtrent de inval geeft goed weer hoe gepolariseerd het land is. Aan de ene kant staan mensen die de inval zien als een politieke aanval op Trump. Daarmee zou de federale politie op zoek zijn naar een stok om Trump mee te slaan. Of sterker nog, een alibi hebben om hem belastende zaken in de schoenen te schuiven.

Aan de andere kant zijn miljoenen Amerikanen dolblij met de actie. ‘Eindelijk gerechtigheid: laat hem boeten voor zijn misdaden, leugens en wanbestuur,’ menen ze. Ze zagen jarenlang met afgrijzen hoe Trump het land voor paal zette met, in hun ogen, zijn zelfingenomenheid en grofgebekte manier van spreken en onderhandelen, en populistische manier van politiek bedrijven.

Trump betekende voor hen het einde van debat, wetenschap en fijnzinnigheid. Het einde van de beschaving kortom. De gebeurtenissen van begin januari dit jaar, toen tientallen mensen het Capitool binnendrongen, gaven hen het idee dat het land op een haar na was overgeleverd aan de barbaren. Gelukkig had Joe Biden vlak daarvoor de verkiezingen gewonnen.

Iedere groep zijn eigen media in de Verenigde Staten. Mensen die naar Fox kijken en te rade gaan op de site van Breitbart krijgen een heel ander wereldbeeld dan degenen die nieuwszender CNN aanzetten of de Daily Show zien. Hieronder een idee van hoe de mediadynamiek zich heeft ontvouwd de afgelopen week.

Kleineren

Eric Trump, de zoon van de oud-president, mocht bij Fox aangeven hoe hij over de zaak dacht. Hij zette de familie Trump direct als politiek slachtoffer neer: “Toen hij (Donald Trump, red.) zich begon in te zetten voor dit land, zijn ze achter hem aangegaan.” Hij vervolgt: “Er is in de hele geschiedenis geen familie geweest die zoveel messen in de rug heeft gekregen als de Trump-familie.” Hij gaat specifiek in op de Washington Post, de krant die jaren geleden werd overgenomen door ex-Amazon CEO Jeff Bezos. “Vanaf dat de dag dat hij werd verkozen probeerden ze hem al af te zetten. Ze zetten hem in een kwaad daglicht en kleineerden hem.”

 Betrouwbaar

Het is dezelfde krant die het nieuws naar buiten bracht dat documenten over nucleaire wapens centraal zouden staan tijdens de huiszoeking. Ze kunnen maar beter iets  vinden, want “zo niet, dan hebben ze een politieke hel ontketend in Amerika,” aldus Saagar Enjeti van het politieke programma ‘Boiling Points’. Is de FBI echter betrouwbaar als politiek onafhankelijke partij in deze zaak?

Er zijn nogal wat mensen die onraad ruiken. De advocaten van Trump mochten volgens de cliënt zelf niet bij de politieactie aanwezig zijn. Is het mogelijk dat er belastend materiaal wordt neergelegd door de politie zelf? De geruchten worden gevoed.

De (populaire) Republikeinse gouverneur van Florida Ron DeSantis, beweert dat de FBI door “het regime” wordt ingezet “als een wapen tegen politieke tegenstanders.” Volgens Steve Bannon, oud-adviseur van Trump, gaat het puur om “machtspolitiek”. Verwijzend naar de ‘deep state’ stelt hij dat een “bureaucratie, een anti-democratisch apparaat” aan het werk is. Een waarin “zij bepalen wie er opgaat voor het presidentschap en wie er uiteindelijk wint.”

Saxofoon

Ondertussen concentreert CNN zich op ‘de clubby sfeer, de lange gastenlijst en de loslippige eigenaar van Mar-a-Lago’ als recept voor hoofdpijn van veiligheidsdiensten. “Washington” zat al vanaf het begin van het  presidentschap van Trump in zijn maag met het ‘ongelooflijk poreuze’ onderkomen waar geen document veilig is en gesprekken eenvoudig naar buiten sijpelen.

Trevor Noah, de Zuid-Afrikaanse Arjen Lubach in dienst van Comedy Central, zoekt de lach en brengt het “monddingetje met de saxofoon” in herinnering. En iedereen weet natuurlijk waar het over gaat. ‘Ach ja, onze schuinsmarcheerder. Ouwe doerak. Haha.’ Aan Democratische zijde is er weinig andere schandalen, toch?

Dynastieën

Of verdient de relatie tussen Bill Clinton en Jeffrey ‘onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen’ Epstein nog wat extra aandacht? De e-mails van de invloedrijke vrouw van Bill, Hilary Clinton? En is het niet verdacht dat zij net als Joe Biden en vele anderen zegt niet van tevoren van de inval op de hoogte te zijn geweest, terwijl ze een dag erna direct al haar merchandise op tafel had uitgestald met petjes etc. met de tekst ‘maar haar e-mails dan?’ De opbrengsten moeten de democratie via Onward Together helpen verdedigen. Het roept bij velen woede op.

De beruchte ‘laptop from hell’ vol belastende informatie over Hunter Biden en zijn  vader, de huidige president, is al jaren onderwerp van gesprek. Schandaal op schandaal komt naar buiten, van media die weigerden erover te berichten (want: desinformatie) tot onderzoeken die strandden. Deze week kwam een boek uit van de eigenaar van de computer-reparatiewinkel die de laptop uiteindelijk moest inleveren bij FBI-agenten. Ze zouden hem gemaand hebben zich stil te houden over de hele zaak.

Polarisatie

Het is verleidelijk om alle gebeurtenissen van de laatste week te zien als een groot theater. Dat is het ook. Voor media van RTL Nieuws tot CNN en Fox is het een geschenk uit de hemel: meer kijkers, meer volgers, meer clicks, meer inkomsten. Maar de realiteit in de VS is dat mensen steeds meer uit elkaar drijven. Pro-abortus versus pro-life. Woke versus gezond verstand. Mondkapjesplicht versus keuzevrijheid.

Het gaat verder dan een polarisatie tussen Republikeinen en Democraten. Voormalige presidenten werden altijd met rust gelaten na hun presidentschap. Maar nu is Donald Trump aan de beurt. Hij was en/of is voor velen een (halve) heilige, iemand die voorgoed zou afrekenen met the deep state, het partij-overstijgende ‘politieke moeras’ en de corruptie en verspilling van de federale overheid.

Burgeroorlog

De boodschap die Trump via ‘zijn’ Truth Social verspreidde (zie video hieronder) direct na de huiszoeking schuwde de grote woorden niet: “We zijn een natie in verval. We stonden het toe dat Rusland de Oekraïne kon vernietigen en honderdduizenden mensen kon vermoorden (niet ‘gefactcheckt’, red.). Dit land is in veel opzichten een lachertje geworden.” Tot slot strijdbaar: “We zullen nooit buigen en niet opgeven.”

‘De aanval op Trump,’ zoals het door velen (pro én anti-Trumpers) genoemd wordt, betekent wellicht een breuk die niet meer gelijmd kan worden. Gegevens van betrokkenen bij de inval belandden op straat, met bedreigingen als gevolg. De term ‘civil war’ werd (wederom) trending op Twitter. Een Burgeroorlog?

Democraten willen de verkiezingen voor de Senaat over een paar maanden en de presidentsverkiezingen over ruim twee jaar alsnog naar zich toe te trekken. De kans dat dat lukt lijkt zeer klein. Het optreden van Biden, de inflatie en de prijzen aan de pomp zijn velen een doorn in het oog. De miljardeninvesteringen die al die zaken op moeten vangen, helpen allesbehalve mee. Mensen vrezen dat dit het begin is van een soort van Democratische ’tactiek van de verschroeide aarde’ en zetten zich schrap voor de tegenaanval. Hoeveel mensen zien nog een democratische en vreedzame uitweg?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.