‘De kracht om jezelf te genezen, komt vrij op het moment dat je niet meer aan jezelf denkt’ -Lynne McTaggart

‘De kracht om jezelf te genezen, komt vrij op het moment dat je niet meer aan jezelf denkt’ -Lynne McTaggart

Ik wou meer bieden dan alleen maar het idee van meer spullen verzamelen, meer dan het materialiseren van een diamanten ring of een auto.’

Aldus Lynne McTaggart in 2017, nadat ze de twintig jaar daarvoor onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen stof en geest. Op grondige wijze onderzocht ze de wetten van de kwantumfysica, sjamanisme, focus, gebed en genezing in boeken zoals ‘Het Veld’ en ‘Het Intentie Experiment’.

Gedachten beïnvloeden materie, dat stond voor McTaggart na al die jaren wel vast. De mens heeft de mogelijkheid om de wereld om hem heen te veranderen maar hij is zich daar vaak in de verste verte niet bewust van. ‘Die constatering riep veel diepgaande vragen op over bewustzijn, maar veel mensen gingen daar niet op in,’ leidt de schrijfster haar boek ‘The Power of Eight’ in. ‘Ze brachten de nieuwe ontdekkingen terug tot methoden om jezelf gigantisch rijk te denken.’

The Secret

McTaggart verwijst met die zin naar onder andere The Secret, het immens populaire boek en dito film uit 2006. Programmeer jezelf opnieuw en ‘affirmeer’ oneindig geluk en een rijkdom waar je nooit van durfde te dromen. Dat is zo ongeveer de samenvatting van de boodschap, die onderstreept wordt door een aantal ‘spirituele goeroes’, biologen en natuurkundigen die het snijvlak van materie en gedachtekracht bestuderen.

Full Potential

Eigenlijk past The Secret (‘het Geheim dat ons eeuwenlang is onthouden om ons klein te houden’) in een langere Amerikaanse ‘Full Potential’- traditie, een idee dat naadloos past in een filosofie van The American Dream. Want Amerika, dat is toch het land waar iedereen het kan maken, ‘als je het maar echt wilt’?

En lukt het niet, dan… ligt dat niet aan ‘het systeem’, de omstandigheden, een ongelukkig lot, maar aan jezelf. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven, en wil dat leven niet zo uit de verf komen, dan zijn daar tal van zelfhulpboeken en bijbehorende cursussen om je alsnog uit het moeras te trekken.

Denk aan Tony Robbins, of denk in Nederland aan Michael Pilarczyk, die de mosterd duidelijk uit Amerika haalde met boeken zoals ‘Think and Grow Rich’. Een cynicus zal opmerken dat dat geen probleem is wanneer men seminars voor 499 euro aanbiedt. Geld en vrijheid, het zijn steeds weer terugkerende elementen die terugkomen, gecombineerd met New Age-wijsheden, moderne mindfulness-trainers en theorieën uit de (NLP) psychologie.

Badwater

Genoeg om alert op te zijn, maar laten we het kind niet met het badwater weggooien: er ís heel veel onderzoek gedaan naar de kracht van gedachten en een positieve focus, met opmerkelijk positieve resultaten. En toch bleef McTaggart zelf een ‘ongelovige Thomas,’ zoals ze de inleiding van The Power of Eight schrijft.

De uitkomsten op het gebied van gezondheid, persoonlijk welbevinden en relaties waren overweldigend en stroomden met duizenden studies binnen, maar de vaste denkpatronen over hoe de wereld in elkaar zit en wat een mens daar zelf aan kan veranderen, bleven zelfs bij haar zorgen voor een hardnekkige scepsis.

Met de ‘Power of Eight’ lijkt ze de laatste twijfel voorbij. En is tenslotte ook de hang naar zelfverrijking opgelost, zo lijkt het. Want wie goed doet voor een ander, blijkt uit onderzoek, spint daar zelf garen bij.

In groepen (na veel fine-tunen werd een samenstelling van acht personen als ideaal gezien) kunnen mensen bijeenkomen om voor zichzelf een nieuwe baan of huis te wensen. Vaak genoeg gebeurt dat dan ook; het fijnstoffelijke krijgt inderdaad vaak genoeg vorm in een materiële wereld.

Denken aan een ander

Maar de grootste mirakels bleken plaats te vinden wanneer mensen de ander het beste wensten. Wanneer ze zich voorstelden dat hun buurvrouw, kleindochter of collega tumorvrij was, of in een prachtig huis met tuin woonde, of dat vader en zoon elkaar la lange tijd weer in de armen zouden sluiten (nooit concentreren op wat je niet wil, maar je een voorstelling maken van dat wat je wel wil, is het devies), knapte hun eigen leven daar zienderogen van op.’

Er kwam een positieve flow in hun leven: plotsklaps kregen ze zélf een promotie op het werk, verkochten ze hun auto die al twee jaar in de garage stond, of stond hun tante voor de stoep met een verjaardagstaart. ‘De kracht om jezelf te genezen komt vrij op het moment dat je, ironisch genoeg, niet meer aan jezelf denkt.’

Uit: The Power of Eight, Lynne McTaggart, Hay House Publishing, 2017 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.