Macron: ‘Ik zie wrok in de ogen van Poetin’

Macron: ‘Ik zie wrok in de ogen van Poetin’

Emmanuel Macron ziet “wrok” in de ogen van de Russische president Vladimir Poetin, vanwege zijn overtuiging dat het Westen probeert zijn land te vernietigen, aldus de Franse president .

In een gesprek met CBS News op zondag werd Macron gevraagd om zijn eigen mening te geven over wat hij in de ogen van Poetin ziet, zoals de voormalige Amerikaanse president George W. Bush in 2001 deed met zijn beroemde uitspraak: “Ik vond hem erg recht door zee en betrouwbaar. ”

De Franse president antwoordde dat hij “een soort wrok” ziet, die volgens hem gericht is op de westerse wereld, inclusief de EU en de VS, en wordt ondersteund door “het gevoel dat ons perspectief was om Rusland te vernietigen”.

“Ik geloof niet dat dit ons perspectief is. Het is nooit ons perspectief in Frankrijk geweest’, zei Macron, eraan toevoegend dat hij tijdens de onderhandelingen met zijn Russische tegenhanger Poetin’s kijk op zijn eigen lot aanvoelde.

“Er was een duidelijk besef van hoe het Russische volk geweldige mensen zijn, met een grote geschiedenis”, zei Macron. “En zijn perspectief – en waarschijnlijk zijn lot – was om mogelijk een imperium te herstellen.”

De Franse leider merkte op dat hij heeft geprobeerd de dialoog met Poetin open te houden tijdens het conflict in Oekraïne. “Ik onderhoud altijd regelmatig overleg en direct contact met president Poetin. Omdat ik geloof dat de beste manier om opnieuw contact te maken, is door dit directe lijntje te behouden’, zei hij, eraan toevoegend dat ‘isolatie het ergste is’, vooral voor een leider als Poetin.

Terwijl Frankrijk de militaire operatie van Moskou in de buurstaat heeft veroordeeld en heeft deelgenomen aan de westerse sancties tegen Rusland, drong Macron er vorige week op aan dat de NAVO eventuele garanties voor de Russische veiligheid zou voorbereiden voor de tijd dat het conflict in Oekraïne is opgelost.

Afgelopen december presenteerde Rusland een lijst met veiligheidseisen aan de VS en de NAVO, waarbij het het Westen vroeg om Oekraïne een verbod op te leggen om het militaire blok binnen te gaan, terwijl het erop aandrong dat de NAVO zich vanaf 1997 terugtrok naar haar grenzen voordat het uitbreidde. De eisen werden afgewezen door het Westen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.