Moeten we ons zorgen maken over de banken? Arno Wellens & Hester Bais
“Maakt u zich ook zo’n zorgen om de banken en derivaten? Dat hoeft niet, want de AFM waakt over u. Gaat u rustig slapen; WELKOM BIJ CAFÉ WELTSCHMERZ!” Met deze woorden begint Arno Wellens het gesprek met financieel advocaat Hester Bais.
Hester heeft rechten en economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie is zij als bedrijfsjurist gestart bij een zogenaamde derivaten clearing member en is ruim tien jaar als jurist in de financiële wereld werkzaam geweest (bij onder meer ING, AFM en NYSE Euronext, waarbij zij op basis van een SLA tevens werkzaam was voor LCH.Clearnet en Euroclear). Verder was zij werkzaam als senior associate bij respectievelijk, Hogan Lovells LLP en Spigthoff N.V. Verder schreef zij voor Tijdschrift voor Financieel Recht, was co-auteur voor het Kluwer’s Tekst & Commentaar Insolventierecht en publiceert en Twittert zij haar ongezouten mening.
Het AMF heeft een rapport gepubliceerd over haar onderzoek m.b.t. de derivaten handel van de banken. Het herstelkader wat de AFM voorstelt is voor de Deutsche Bank Nederland en de Rabo Bank een rede om zich daar niet aan te committeren. Na de opname van dit gesprek is daar door Wiebe Draijer, CEO van de Rabo Bank op teruggekomen.
De derivaten werden sinds 2001 verkocht en de AFM is in haar taak als toezichthouder op financiële producten daarin ernstig tekort geschoten. Dat erkent de AFM ook. Klanten die bij hun bank om een financiering vroegen werden sinds 2006 verplicht om de variabele (euribor) rente’s af te dekken voor 50% tot zelfs 100% met rente swaps. De Swaps werden als een wondermedicijn verkocht tegen de rente schommelingen. Zonder de aanschaf van de swaps kreeg men de financiering ook niet. Achteraf bleek de precieze werking en de condities van de Swaps door de banken fout voorgesteld. In een procedure door Bais ingesteld heeft het Hof bepaald dat hier sprake van dwaling is.
De vraag nu is hoe dit juridisch een gevolg krijgt en wat de schade som wordt die de banken zullen moeten gaan uitkeren. De centrale vraag is of we ons nu zorgen moeten maken over de houdbaarheid van de schade door de banken? ABN AMRO heeft een positie aan derivaten van 60 miljard uitstaan, terwijl de derivaten positie van de Deutsche Bank 60.000 miljard is. Dit is de grootte van de totale wereld economie. Kunnen de banken dit aan en hoe verwerken ze dit boekhoudkundig? Moeten we ons zorgen maken?
Voel de urgentie en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
Podcast
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.