MOJO-baas: “ons werd verzocht het dansen te verbieden”
“Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden.” Aldus Mojo-baas Ruben Brouwer bij Op1. Naar aanleiding van de nieuwste coronamaatregelen die per 25 september ingaan deed hij bij de talkshow een boekje open over zijn gesprekken met demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
De presentator leidt het gesprek nog optimistisch in: “Het leek wel aardig toch? De anderhalve meter gaat eraf, we hoeven niet meer te blijven zitten…”
Brouwer ziet het anders, refererend aan de maximale bezoekerscapaciteit van 75 % die hem ten deel valt: “Dit is de grootste dode mus van het jaar. Het lijkt leuk en veel, maar het kabinet weet dat je op 75% capaciteit onmogelijk een goed evenement kunt organiseren.”
Evenementen kunnen doorgaan, maar alleen op 75% capaciteit. MOJO-baas Ruben Brouwer zat vandaag nog met Hugo de Jonge om tafel. “Het was een bizar gesprek, ons werd gevraagd om geen dance events meer te organiseren en eigenlijk werd verzocht het dansen te verbieden.” #Op1 pic.twitter.com/uk9ZCLfTte
— Op1 (@op1npo) September 13, 2021
De Telegraaf meldt de reactie van Hugo de Jonge zelf op de uitlatingen van Ruben Brouwer: “Ik heb helemaal niets tegen dansen. Natuurlijk niet, we willen zoveel mogelijk weer mogelijk maken. Maar we weten ook dat niet alles kan.” Een weinigzeggende reactie wellicht, maar “De Jonge wil verder niet ingaan op die opmerkingen, of de inhoud van het gesprek tussen MOJO en het ministerie,” staat er in de krant.
Het leidt tot frustraties bij Jolanda Jansen. In het NRC zegt de woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur van Ahoy in Rotterdam: “Wij voelen ons geschoffeerd door het kabinet. Wij hebben ons steeds constructief en optimistisch opgesteld, nu wordt toch zonder argumentatie de capaciteit op 75 procent gemaximeerd, terwijl eerder is gecommuniceerd dat we op 20 september weer volledig open zouden kunnen met coronabewijzen, als de zorg niet overbelast zou raken.”
In hetzelfde NRC zegt Jansen: “Het draagvlak voor beperkende coronamaatregelen is niet alleen weg in de sector, maar in de hele samenleving. Zie de tienduizenden mensen op straat voor Unmute Us afgelopen weekend. Maar je merkt het ook aan de illegale feestjes overal. Het kabinet leeft met de Tweede Kamer in een parallelle wereld.”
Hoe ziet de parallelle wereld van de Tweede Kamer eruit? Houden mondkapjes daar de aerosolen wel tegen? Zijn gevaccineerden daar niet meer besmettelijk? Zijn formule 1-fans politiek onschendbaar?
Richard Theuws probeert er in een reactie op de Op1 post op Twitter ook vat op te krijgen: “Is dat een coronamaatregel, of vloeit het voort uit @ferdgrapperhaus z’n war on festivals?”
Het kabinet meldt nu dat het geld uittrekt voor organisatoren die in financiële problemen komen door de maatregelen, maar dat is ‘Een doekje voor het bloeden”, aldus Brouwer. Op radiozender KINK zegt hij vervolgens. “Het is een beetje afkopen van schuldgevoel. Het begint met de vraag: hoezo die 75 procent? En daar komen ze niet uit, dus daarom maar wat geld. Het is too little, too late.’
De culturele sector verkeert in zwaar weer. Moreel gezien moeten instanties en organisatoren instemmen met de discriminerende coronapas voor hun publiek om het hoofd boven water te houden. Maar zelfs dan is de financiële armslag beperkt na ruim een jaar van gesloten zalen en beperkte mogelijkheden om met alternatieven te werken. Met een capaciteit van 75 procent zullen veel activiteiten niet rendabel zijn, menen mensen uit de branche.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.