NAVO-staat stuurt verboden clusterbommen naar Oekraïne

NAVO-staat stuurt verboden clusterbommen naar Oekraïne

Oekraïne heeft zendingen aan controversiële clustermunitie ontvangen van Turkije, meldt het tijdschrift Foreign Policy. Kiev vroeg Washington al maanden om wapens uit de Koude Oorlog.

De zendingen vinden plaats sinds november, vertelden huidige en voormalige Amerikaanse en Europese functionarissen aan het nieuwscentrum. Het rapport zei dat het onduidelijk was hoeveel van de munitie was ontvangen, of dat ze al op het slagveld waren gebruikt.

De wapens in kwestie worden ‘verbeterde conventionele munitie voor twee doeleinden’ of ‘DPICM’s’ genoemd. Ze zijn ontworpen tijdens de Koude Oorlog, toen de NAVO van plan was ze te gebruiken om een ​​grootschalige Sovjetinvasie in Europa te stoppen. De rondes zijn gevuld met tientallen submunitie, bedoeld om personeel en licht gepantserde doelen te raken, verspreid over een groot gebied voor ‘meer dodelijkheid’.

Net als veel andere clustermunitie, hebben DPICM’s de neiging om langdurige gevaren te creëren, aangezien het mogelijk is dat sommige sub-munities niet direct ontploffen en daardoor het potentieel hebben om iemand te verminken of te doden jaren nadat ze zijn ingezet.

De Amerikaanse wet verbiedt de export van clusterwapens met een uitvalpercentage boven een bepaalde drempel. Diezelfde regelgeving vereist garanties dat clustermunitie niet wordt gebruikt in gebieden waar zich mogelijk burgers bevinden. Washington heeft daarom herhaaldelijk verzoeken van Kiev om de levering van DPICM’s afgewezen.

De meeste Europese NAVO-leden zijn ondertekenaars van het Verdrag inzake clustermunitie (CCM) uit 2008, dat dit type wapens verbiedt. Turkije is niet een van hen, maar heeft de status van waarnemer in de in Genève gevestigde organisatie die toeziet op de uitvoering van het verdrag. Het heeft aangegeven dat het de regels volgt, ook al is het niet verplicht.

Volgens Foreign Policy zijn de aan Oekraïne geleverde wapens tijdens de Koude Oorlog vervaardigd in het kader van een coproductieovereenkomst met de VS. Turkse bedrijven maakten 155 mm en 122 mm clusterartillerierondes, aldus het tijdschrift.

Noch Rusland, noch Oekraïne zijn partij bij de CCM, en beide hebben naar verluidt hun door de Sovjet-Unie gemaakte clustermunitie gebruikt in hun gewapend conflict. In maart doodde een Tochka-U-raket met een clusterlading meer dan 20 mensen en verwondde tientallen anderen in de stad Donetsk. Moskou gaf Kiev de schuld van de aanval, maar dit werd ontkend. De internationale waakhond Human Rights Watch (HRW) verklaarde later het incident niet te kunnen onderzoeken.

“Oekraïne heeft al een enorm probleem, en het vergroot het alleen maar door dit wapen te introduceren”, vertelde Mark Hiznay, een senior onderzoeker bij de Wapenafdeling voor HRW, aan Foreign Policy, als commentaar op de inspanningen van Kiev om nog meer clusterwapens te krijgen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen