Nederland betrokken bij mishandeling gevluchte Venezolanen op Curaçao
Gevluchte Venezolanen worden op Curaçao stelselmatig mishandeld en vernederd. Dat beweert Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie spreekt onder meer van schending van juridische rechten, inhumane behandeling en opsluiting in de gevangenis.
Venezolaanse vluchtelingen hebben het zwaar op Curaçao. Ze worden voor onbepaalde tijd gevangen gezet in de Vreemdelingenbarakken in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDKK). Daar worden ze onder druk gezet om weer terug te gaan naar het Zuid-Amerikaanse land waar ze vandaan komen. Bovendien stelt Amnesty International in het rapport ‘Nog steeds niet veilig’ dat Venezolanen geen juridische hulp krijgen en worden vernederd door bewakers. Ook worden kinderen van hun ouders gescheiden en teruggestuurd naar Venezuela. Amnesty meldt bovendien dat de politie in 2019 met rubberen kogels op een groep Venezolanen schoot, en constateert dat asielzoekers geen basismiddelen zoals zeep, tandpasta of shampoo krijgen.
Lees de samenvatting van de rapportage over de situatie op het eiland hier. Het gehele rapport staat hier.
Het is volgens Amnesty niet voor het eerst dat er misstanden worden gesignaleerd op het Caribische eiland. In 2018 publiceerde Amnesty ‘Opgesloten en uitgezet’, met daarin kritiek op de naleving van de toenmalige internationale beschermingsprocedure van vluchtelingen. Een nieuwe procedure werd met behulp van Nederland een jaar later opgesteld.
Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, is zeer kritisch over de rol van Nederland: ‘Het is onaanvaardbaar dat de Nederlandse overheid de Curaçaose autoriteiten helpt bij het oppakken en opsluiten van Venezolanen die juist op zoek zijn naar veiligheid.’ Ze vindt dat Nederland haar verantwoordelijkheid moet nemen: ‘In plaats van bij te dragen aan het schenden van mensenrechten, zouden de Nederlandse autoriteiten Curaçao moeten helpen bij het bieden van internationale bescherming aan mensen die vluchten.’
Venezuela zit al jaren in een diepe crisis. De Venezolaanse regering onderdrukt haar burgers en de economie is in elkaar gestort. Venezolanen hebben het land dan ook massaal ontvlucht naar landen als Colombia en Spanje. Een relatief kleine groep zoekt een beter bestaan in Curaçao, dat 70 kilometer van de Venezolaanse kust ligt. Naar schatting leven er naast de circa 160.000 inwoners op het eiland zo’n 17.000 Venezolaanse vluchtelingen.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.