Nepvlees heeft het zwaar: ‘Investeerders waren wild optimistisch’

Nepvlees heeft het zwaar: ‘Investeerders waren wild optimistisch’

McDonald’s haalde haar ‘plant-based burger’ stilletjes van het menu. Een teken aan de wand, want consumenten zijn niet meer zo happig op ‘plantaardig vlees.’ Ze maken zich zorgen om de gezondheidsclaims van het nepvlees en de portemonnee. Daarnaast werkt het ‘woke’ imago van de producten voor velen averechts.

‘De bulls maakten een wilde, zeer optimistische inschatting van hoe groot de markt wel niet zou worden. Er was een hoop opwinding in deze sector. Het was nieuw, anders, het was de trend.’ Aldus analist John Baumgartner, aangehaald in een artikel van Tyler Durden.

Technologie en instinct

Die tijden zijn voorbij, laat de journalist weten. Hij draagt daarvoor meerdere bronnen aan. Bhagyashree Katare bijvoorbeeld. De wetenschapper zegt: ‘Het is een technologie, en het duurt lang voordat mensen dat vertrouwen.’ Het gebrek aan vertrouwen van de consument lijkt diep verankerd te zitten. Proefpersonen in een studie van de Amerikaanse Purdue University, die van tevoren werden ingelicht over de CO2-afdruk van vlees (een verhaal waar ze een stuk meer vertrouwen in hadden), kozen ondanks de afschrikwekkende gedachte van hun vermeende voetafdruk alsnog vaker voor the real thing.

Dan is er nog het argument van de portemonnee. Consumenten kijken naar het aantal eiwitten dat ze binnenkrijgen voor hun dollar, euro of yen, en kiezen dan toch voor het echte vlees. In tijden van toenemende inflatie en hoge voedselprijzen, laten steeds meer mensen de portemonnee spreken.

Het is de vraag of dat een bewust proces is. Kijken mensen echt naar het aantal eiwitten op de verpakking, of gaat het om een onderbuikgevoel, een instinct dat op het vlees afgaat en de technologische variant niet vertrouwt?

Minderheid

Vega lijkt de trend, maar verhoudingsgewijs zijn de vegetariërs en de veganisten veruit in de minderheid. Voor de Amerikaanse bevolking geldt dat vijf procent aangeeft vegetarisch te zijn, en drie procent veganistisch. Met die getallen komt het bekende onderzoeksbureau Gallup naar voren.

Neergang

Aandelen Beyond Meat gaan ondertussen hard onderuit. Kostte een aandeel in januari nog tussen de 65 en 70 dollar, eind september is dit al geslonken tot minder dan 15. Een dramatische ontwikkeling. Althans op de korte termijn. De investeringen in synthetisch vlees gaan door, geholpen door promotie van ‘filantropen’ en beroemdheden wereldwijd, en internationaal beleid. ‘You’ll eat much less meat’ is een van de beruchte ‘acht voorspellingen’ van de Great Reset.

Credits: bovenstaand artikel is voor een groot deel gebaseerd op het artikel van Durden voor Zerohedge.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.