Nigerianen kunnen niet meer bellen zonder biometrisch identiteitsbewijs

Nigerianen kunnen niet meer bellen zonder biometrisch identiteitsbewijs

Nigerianen moeten hun ‘BSN’ koppelen aan hun SIM-kaart om te bellen. Wie niet meedoet, valt af en kan geen gebruik meer maken van de diensten van banken en andere commerciële en publieke  instanties.

Afrika is een van de minst digitale continenten. De mobiele telefoon speelt er een hoofdrol in de maatschappij maar het openbaar vervoer, het marktplein en het platteland functioneren nog voor een groot deel zonder moderne technologie.

Verandering

Daar moet verandering in komen, vinden organisaties zoals de Bill & Melinda Gates Foundation en het World Economic Forum (WEF) die elkaar hebben gevonden in projecten zoals ID2020. Ook het IMF, de Wereldbank en de Rockefeller Foundation willen dat Nigeria en andere landen in de regio volledig digitaal en traceerbaar worden. Dat zegt economisch journalist Norbert Haering in zijn blog.

Het gaat de transnationale organisaties niet zozeer om het versnellen van communicatie of het verbeteren van betaalsystemen. Alles lijkt te draaien om het centraliseren en koppelen van persoonsgegevens.

Surveillance

Medische data (denk aan vaccinatiestatus), bankrekeningen en bijbehorende uitgavenpatronen, persoonlijke en zakelijke contacten. Autoriteiten kunnen allerlei data verzamelen wanneer voor alles een centraal biometrisch identiteitsbewijs nodig is. Zo gaat Nigeria, dat sinds oktober 2021 een central bank digital currency ‘eNaira’ heeft, samen met andere (West-)Afrikaanse landen op weg naar een samenleving van massasurveillance, betoogt Haering.

De Nigeriaanse autoriteiten brengen het echter aan de man onder het mom van terreur- en criminaliteitsbestrijding. Tot dusverre was dat nog niet zo succesvol. De Duitse econoom schrijft in zijn blog dat slechts 78 van de 220 miljoen Nigerianen tot voor kort een biometrisch NIN hadden. NIN staat voor National Identification Number. Zeg maar een Nigeriaans BSN.

Door dat te linken aan de telefoon, heeft de minister van communicatie en digitale economie een sterke troef in handen. Op 4 april van dit jaar ging de maatregel van kracht. Het zorgde ervoor dat 73 miljoen telefoons van de ene op de andere dag niet meer gebruikt konden worden voor bellen, appen etc.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen