Noorse filmmaakster riskeert gevangenisstraf vanwege uitspraak dat ‘mannen’ geen lesbiennes kunnen zijn

Noorse filmmaakster riskeert gevangenisstraf vanwege uitspraak dat ‘mannen’ geen lesbiennes kunnen zijn

De Noorse politie onderzoekt opmerkingen van openlijk lesbische filmmaker en actrice Tonje Gjevjon, nadat ze in oktober in een Facebook-bericht suggereerde dat man-naar-vrouw transgendervrouwen nog steeds mannen zijn. Gjevjon riskeert nu tot drie jaar gevangenisstraf nadat het Noorse parlement ‘haatzaaiende uitlatingen tegen transgenders’ in 2020 verbood. Scroll naar beneden voor een interview met de politieke ‘crimineel’.

De filmmaker sprak zich uit tegen “mannen die constant beweren dat ze lesbiennes en vrouwen zijn”, met het argument dat zulke mensen “perverse fetisjisten” zijn die echte vrouwen discrimineren. In het bijzonder noemde ze Christine Jentoft – een prominente Noorse transactivist die als man werd geboren maar zich nu identificeert als een ‘lesbische moeder’.

Gjevjon wees erop dat onder de nieuwe wetgeving inzake haatzaaien van Noorwegen “heteroseksuele lesbiennes” zoals Jentoft de bevoegdheid hebben gekregen om andere mannen en vrouwen aan te geven die de “bullshit van genderidentiteit” niet willen accepteren en weigeren “zich te conformeren aan een krankzinnig religieus regime.”

“Het is voor mannen net zo onmogelijk om lesbiennes te worden als het is voor mannen om zwanger te worden”, hield ze vol, eraan toevoegend dat “mannen mannen zijn, ongeacht hun seksuele fetisjen.”

In een gesprek met Reduxx vorige week legde Gjevjon uit dat haar Facebook-bericht bedoeld was om de aandacht te vestigen op de Noorse wetten op het gebied van haatzaaien, die twee jaar geleden werden gewijzigd om bescherming op te nemen voor “genderidentiteit en genderexpressie”.

Degenen die schuldig worden bevonden aan het maken van haatdragende opmerkingen tegen transgenders, riskeren een gevangenisstraf van een jaar of een boete als de opmerkingen privé zijn gemaakt, en maximaal drie jaar als ze in het openbaar zijn gemaakt.

De filmmaker en andere tegenstanders van de wet hebben betoogd dat dergelijke wetgeving de rechten van vrouwen schendt en de vrijheid van meningsuiting in het land bedreigt.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen