Oekraïne bedreigt haar eigen leraren met gevangenisstraf
Oekraïense troepen hebben een onbekend aantal leraren vastgehouden in de regio Charkov, nadat ze verschillende steden hadden ingenomen in een groot tegenoffensief, bevestigde Kiev maandag. Leraren die in de door Rusland ‘ingenomen’ gebieden van Oekraïne zijn beland, hebben een ‘misdaad’ begaan, aldus Kiev.
Degenen die lokale kinderen lesgaven volgens het Russische leerplan, zullen nu strafrechtelijk worden vervolgd in Oekraïne, vertelde vice-premier Irina Vereshchuk aan de Oekraïense media-outlet Strana.
“Ze hebben een misdaad begaan tegen onze natie,” zei Vereshuk, eraan toevoegend dat “een rechtbank hun … straf zal bepalen.” De vice-premier beschuldigde de desbetreffende leraren van “illegale activiteiten” zonder uit te wijden welke specifieke misdaad ze hadden begaan. Volgens Strana zei Vereshchuk dat ze zouden kunnen worden beschuldigd van “schending van de oorlogswetten” – een aanklacht die doorgaans wordt gebruikt tegen degenen die zich bezighouden met marteling, moord op burgers en plundering.
Ze “waarschuwde” ook dat “Russische burgers” die zijn aangekomen in wat zij “tijdelijk bezette Oekraïense gebieden” noemde, “zeker gestraft zouden worden tenzij ze ons grondgebied onmiddellijk verlaten”.
Gedetineerde leraren zouden niet in aanmerking komen voor ruil van gevangenen met Rusland, voegde Vereshchuk eraan toe, met het argument dat “ze geen strijders zijn” en dus niet onder de conventies van Genève vallen.
Oekraïense leraren die ermee instemden om het Russische leerplan te gebruiken, zouden als “collaborateurs” worden bestempeld en strafrechtelijk worden vervolgd, zei Vereshchuk. Dergelijke aanklachten impliceren “ernstige gevangenisstraffen”, zei de vice-premier, terwijl ze de mensen in de door Rusland gecontroleerde gebieden opriep om “op geen enkele manier samen te werken” met Moskou en “te evacueren”.
Jacht op ‘collaborateurs’
Ondertussen jagen Oekraïense troepen op resterende Russische soldaten en lokale ‘collaborateurs’, vertelde de pro-Kiev-burgemeester van Izyum aan de BBC. Het Oekraïense Staatsbureau voor Onderzoek zei vorige week ook dat het een “filtratie” van burgers zou uitvoeren in Balakleya, een andere stad in het gebied dat onlangs door de troepen van Kiev is ingenomen.
Minsk-akkoorden
Rusland stuurde op 24 februari troepen naar Oekraïne, daarbij verwijzend naar het falen van Kiev om de Minsk-akkoorden uit te voeren, die bedoeld waren om de regio’s Donetsk en Lugansk een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Pjotr Poroshenko heeft sindsdien toegegeven dat het belangrijkste doel van Kiev was om met deze ‘pauze’ tijd te winnen om “krachtige strijdkrachten te creëren”.
In februari 2022 erkende het Kremlin de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste dat Oekraïne zichzelf officieel uitriep tot een neutraal land dat zich nooit bij een westers militair blok zou aansluiten. Kiev houdt vol dat het Russische offensief helemaal niet was uitgelokt.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.