Oekraïne vraagt ​​Turkije om Zwarte zeeroutes te blokkeren voor Russische schepen

Oekraïne vraagt ​​Turkije om Zwarte zeeroutes te blokkeren voor Russische schepen

Oekraïne heeft Turkije gevraagd de Russische toegang tot de Bosporus en de Dardanellen af ​​te sluiten, nadat Moskou donderdagochtend in de vroege uurtjes een aanval had uitgevoerd op meerdere Oekraïense militaire doelwitten.

De eis van Kiev om de toegang van Russische schepen door de zeestraten op te schorten, werd overgebracht door de Oekraïense ambassadeur in Turkije, Vasyl Bodnar. Bodnar lobbyde tevens voor de sluiting van het Turkse luchtruim voor Russische vliegtuigen, meldde persbureau Reuters.

De oproep is een reactie op Russische lucht- en grondaanvallen die in de loop van donderdag zijn uitgevoerd op Oekraïense militaire installaties, luchthavens en steden, waaronder de hoofdstad Kiev. Het offensief werd door president Vladimir Poetin een ‘speciale militaire operatie’ genoemd.

“We roepen op om het luchtruim [en de] Bosporus en de Dardanellen te sluiten. We hebben onze dringende aanvraag naar de Turkse kant overgebracht. Tegelijkertijd willen we dat er sancties worden opgelegd aan Russische zijde’, zei de Oekraïense ambassadeur Vasyl Bodnar op een persconferentie in Ankara.

De Straat van Dardanellen biedt toegang van de Egeïsche Zee tot de Zee van Marmara. De Bosporus, waarlangs Istanbul is gebouwd, verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. Het blokkeren van deze route zou de zuidwestelijke havens van Rusland aan de noordkust van de Zwarte Zee van Europa loskoppelen.

Op grond van een pact uit 1936 heeft Ankara controle over de zeestraten en kan het de doorgang van oorlogsschepen in oorlogstijd of indien bedreigd beperken.

Het verzoek van Oekraïne kan complicaties veroorzaken voor Turkije, een natie die, ondanks haar lidmaatschap van het westelijke militaire blok van de NAVO, ook een zeegrens deelt met Oekraïne en Rusland in de Zwarte Zee, -gezien het goede banden heeft met beide landen.

Turkije heeft zich verzet tegen sancties tegen Moskou, terwijl andere NAVO-leden hebben aangedrongen op de implementatie van anti-Rusland maatregelen, voornamelijk gericht op het verlammen van de economie van het land. President Tayyip Erdogan heeft, hoewel hij de acties van Rusland in Oekraïne heeft ‘veroordeeld’, benadrukt dat zijn regering ernaar zal streven de banden met zowel Rusland als Oekraïne te behouden, terwijl hij toch de ‘juiste stappen zal nemen bij het beheersen van de crisis’.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen