Oud-president Nederlandsche Bank waarschuwt: “Men realiseert zich niet dat de corona-effecten nog niet zijn uitgewerkt”

Oud-president Nederlandsche Bank waarschuwt: “Men realiseert zich niet dat de corona-effecten nog niet zijn uitgewerkt”

Elk jaar rond Prinsjesdag wordt het weer duidelijk: economie is geen exacte wetenschap maar een terrein waar geloof en feiten, ‘cherry picking’ en ideologie wild over elkaar heen tuimelen. Een voorbeeld daarvan gaf het radioprogramma Haagse Lobby. Tuur Elzinga stelde daarin harde looneisen voor werknemers. MKB-Nederland voorman Jacco Vonhof vond de opstelling van de vakbondsvoorzitter “gigantisch stom.” Nout Wellink, oud-voorzitter van De Nederlandsche Bank, zag een kortzichtige benadering, want: “De corona-effecten zijn nog niet uitgewerkt.” 

“Laat mensen niet langer in de kou staan. Werkgevers: kom over de brug en betaal een fatsoenlijke loonsverhoging. Overheid: zorg dat het minimumloon en de AOW omhoog gaat. Pensioenfondsen: zorg dat de pensioenen geïndexeerd worden.” Elzinga maakte een duidelijke opsomming van waar de werkende Nederlander volgens hem recht op heeft.

Collectief rijker

“De economie is gecorrigeerd voor inflatie in Nederland harder gegroeid dan in alle andere landen van de EU. Dus dat hele verhaal van ‘we worden collectief een stukje armer’… nee, we zijn het afgelopen kwartaal weer collectief met elkaar een stukje rijker geworden. Alleen wij krijgen de rekening gepresenteerd. Dat geld blijft ergens in beperkte zakken hangen maar wordt niet eerlijk verdeeld in dit land.” Aldus Elzinga.

Die analyse sluit aan op die van mensen zoals de economische geograaf Ewald Engelen en SP-politicus Ron Meyer. “Sinds het einde van de lockdowns is de strijd tussen de sociale klassen, arbeid en kapitaal, een nieuwe, hete fase ingegaan,” schreef het tweetal een paar dagen geleden in een landelijk dagblad.

Stom idee

Vonhof vond de eisen van Elzinga een gigantisch stom idee, omdat hij in zijn ogen de energie-inflatie en gewone inflatie zomaar op een hoop gooit. Eens te meer bleek: er zijn meerdere manieren om een probleem te ontleden. Economische vraagstukken zijn zo complex, dat er eigenlijk niemand in staat is alle aspecten, belangen én wensen daarin te betrekken.

Want zag de voorzitter van ’s lands grootste vakbond niet iets over het hoofd? Wellink: “Er zijn heel bijzondere ontwikkelingen gaande sinds de coronacrisis. Het tempo van herstel is altijd snel in de eerste jaren na een crisis en vervolgens zie je dat de economie op een lager pad komt omdat er allerlei zaken beschadigd zijn. Dus ik ben op dat gebied niet zo optimistisch,” bracht hij in.

Concreet

Elzinga vond dat te vaag en kwam terug op het onweerlegbare “maar ons bbp is toch groter dan ooit? We zijn toch inmiddels weer groter dan voor corona?” Hij stelde dat het geld vooral bij aandeelhouders en topmanagers terecht is gekomen, maar niet “bij de mensen die hard gewerkt hebben voor die productiviteitsstijging.”

Wellicht heeft hij een punt. Maar is de oplossing de juiste? Want staart Elzinga zich blind op oppervlakkige cijfers van de laatste jaren en gaat hij voorbij aan de structurele verstoringen die de coronacrisis teweeg hebben gebracht?

Presentator Martijn de Greve vroeg ‘zwaargewicht’ Nellink – die na zijn periode in Nederland aan de slag ging voor grote Chinese banken- concreet te worden met betrekking tot de beschadigde zaken. En dat deed hij:

“Er zijn allerlei verstoringen in aanvoerketens en verschuivingen in consumptiepakketten. Daar heeft het bedrijfsleven zich onvoldoende op ingesteld. Tijdens de coronacrisis zijn er voorraden afgebouwd. Die zijn weer opgebouwd en die geven de indruk dat de economie zo sterk aan het groeien is. Er zijn buffers uitgehold, er zijn veel mensen die niet konden doorgaan met de opbouw van pensioenen, er zijn ondernemers die nog belastingschulden hebben… ik kan heel lang doorgaan…”

Te gast

Nout Wellink is voor Café Weltschmerz twee keer in gesprek gegaan met financieel analist Willem Middelkoop. Onderstaand zijn laatste bijdrage van begin 2019. De euro, Centrale Banken, Rusland, gas en nog veel meer kwamen aan bod.

De toekomst van het monetaire systeem; Willem Middelkoop en Nout Wellink

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.