Politieoptreden rellen Rotterdam voer voor discussie

Politieoptreden rellen Rotterdam voer voor discussie

Een man die zich met twee armen in de lucht overgeeft aan de politie wordt alsnog met geweld tegen de grond gewerkt door een overmacht aan politiemensen. Dat is te zien op beelden uit Rotterdam. Op social media krijgt de politie felle kritiek van mensen die in het voorval een voorbeeld zien van stelselmatig politiegeweld. Het optreden krijgt tegelijkertijd veel steun.

Op vrijdagavond 19 november was het onrustig in Rotterdam. In zowel de reguliere als op alternatieve kanalen is daar verslag van gedaan. De NOS spreekt van vernielingen, belaging van de politie, 51 arrestaties (waarvan ongeveer de helft minderjarig) en gewonde agenten. Ook heeft de politie schoten gelost. Twee mensen zijn gewond geraakt door een kogel en liggen in het ziekenhuis, maar de politie onderzoekt nog of ze zijn geraakt door politiekogels.

Patricia Stigter laat op Twitter beelden zien van een man die wegrent voor de politie. Op een gegeven moment stopt hij, draait zich om en steekt zijn handen in de lucht. Een  politieagent schopt hem onderuit en twee van zijn collega’s helpen de burger naar de grond. Eenmaal op de grond komen er nog meer agenten toegesneld. Terwijl twee dienders om het groepje agenten heen gaat staan met schilden voor zich uit, houden vier agenten zich bezig met de burger die nog steeds op de grond ligt. Het is duidelijk te zien dat een van hen de aangehouden man vier keer slaat.

In de begeleidende tekst bij het filmpje schrijft Stigter: ‘Wat is de reden dat de politie Rotterdam hier met zoveel man op iemand blijven slaan en schoppen terwijl hij overduidelijk met zijn armen omhoog staat en zich overgeeft.’

Voor- en tegenstanders

Het bericht roept veel reacties op. Emeritus hoogleraar Kees van de Pijl zegt ‘Volgende stap is gericht schieten. Wie is er nog verbaasd?’ Zijn tekst sluit aan bij een citaat uit het eerder genoemde nieuwsbericht van de NOS: ‘Gisteren zei de politie al dat agenten waarschuwingsschoten hebben gelost en dat er “op meerdere momenten” gericht is geschoten.’ Veel mensen vinden het specifieke optreden van de politie exemplarisch voor de werkwijze van de politie op vrijdagavond. Ze zien het als disproportioneel vertoon van macht.

Een aantal mensen op Twitter verdedigt de aanpak van de politie. Marjon Hulsegge vindt dat er sprake is van stemmingmakerij door alleen de twintig seconden van de arrestatie op social media te plaatsen. Ze schrijft: ‘Weet u wat eraan vooraf ging? Nee? Rot op dan met je stemmingmakerij!’ Liset zit op dezelfde lijn: ‘Heb je ook beelden van wat hij gedaan heeft? Misschien heeft hij staan zwaaien met een wapen, misschien heeft hij een andere agent neergeslagen? Politie legt niet zomaar iemand tegen de grond die niets doet. Daar zijn teveel andere lieverdjes voor in de buurt.’

Sasbee reageert daarop: ‘Dat maakt op het moment dat iemand zich over geeft en niet verzet, geen flikker meer uit. De politie is namelijk niet degene die de straf mag uitdelen. Daar is de rechter voor.’ Sjors sluit zich daarbij aan: ‘Mensen die zich afvragen wat hij vooraf gedaan heeft…. je mag een arrestant gewoon niet mishandelen. Recht spreken doet de rechter.’ Macey vindt ook dat de politie haar taak niet goed uitvoert: ‘Misschien dat de politie eens naar haar aannamebeleid moet kijken. Deze agenten zijn duidelijk niet geschikt voor hun werk.’

Police for Freedom is een organisatie die pleit ‘voor een menselijke samenleving’. De organisatie wil dat het vertrouwen tussen de politie en de burgers weer terugkeert en dat er verbinding ontstaat in plaats van verdeling. Op Twitter plaatste de club een voorbeeld van een andere benadering van ordehandhaving: ‘Verbinding en niet meer loslaten,’ is het bijschrift bij een foto van een vrouw (burger) en een politieagent.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen