Reacties na de Troonrede: ‘geldsmijterij is opium voor het volk’
‘De geldsmijterij fungeert als opium voor het volk.’ Aldus Syp Wynia. De Troonrede die Koning Willem-Alexander gisteren op Prinsjesdag uitsprak in Den Haag maakt veel reacties los. Niet alleen politici maar ook ‘gewone’ Nederlandse burgers hebben een mening over waar de overheid haar geld aan uit wil geven en waar Nederland als samenleving staat.
De NOS peilt reacties in Utrecht en trof daar Nadieh Bindels (29) die er niet over uit kan dat het woord cultuur niet gevallen is. ‘Ongelooflijk, het is echt bizar,’ zegt zij. ‘Deze sector is zo hard getroffen, en dan geen woord. Het laat wel zien hoe de overheid erin staat.’
Een verslaggever van Ongehoord Nederland vraagt Martin Bosma van de PVV hoe lang de Troonrede nog vanuit Nederland zal worden voorgelezen. Het Tweede Kamerlid reageert: “Ik denk dat het niet lang meer duurt, dan sturen ze vanuit Brussel een e-mailtje dat voorgelezen wordt.”
"Troonrede? Ik denk dat het niet lang meer duurt voor ze uit Brussel een emailtje sturen, dat onze koning dan voorleest,” aldus @Martinbosma_pvv (#PVV). Omroep ON! doet verslag van hoeden, demonstratie en politieke reacties. #Prinsjesdag2021https://t.co/k78x3wr2Rj
— Ongehoord Nederland (@OmroepON) September 21, 2021
Zoals te verwachten zag FvD-leider Thierry Baudet in de Troonrede ook een gebrek aan nationale soevereiniteit weerspiegeld. Om dat illustreren retweet hij onderstaand bericht van Dennis P.
De koning heeft zojuist de uitrol van agenda2030 nogmaals bevestigd.
Bereid je o.a. voor op:
– digitale munt
– klimaat lockdowns
– CO2 pas
– sociaal krediet systeemEtc.
Het komt eraan, net zoals lockdowns,avondklok en coronapas 'complot theorieën' waren.
— Dennis P (@Dennis_P86) September 21, 2021
Jasper van Dijk van de SP zag een tamme Troonrede, zo stelt hij voor de microfoon van ON. “Dat was ook wel te verwachten. Er gebeurt al zes maanden niks,” aldus het Tweede Kamerlid verwijzend naar de moeizame kabinetsformatie en de demissionaire ministers. Des te opvallender dat de politieke impasse in Nederland niet werd benoemd, vindt politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf.
Oud Elsevier-icoon en politieke duider Syp Wynia kiest voor een andere invalshoek en is kritisch op het uitgavenpatroon van het Kabinet. “De geldsmijterij fungeert als opium voor het volk,” meldt hij op Twitter.
De #geldsmijterij van #RutteDrie fungeert als opium voor het volk (en als je niets beters weet trek je maar je portemonnee). Morgenochtend, nieuwe WYNIA's WEEK. https://t.co/UepA9cNVgA #VolgWyniasWeek pic.twitter.com/mtPeZfxLh7
— Syp Wynia (@sypwynia) September 21, 2021
Kees van der Staaij, SGP-voorman, staat bekend om zijn heldere taalgebruik. Op de website van de politieke partij maant hij ook tot een hand op de knip. Bovendien kan hij zich niet vinden in de prioriteiten van het kabinetsbeleid: ‘De overheidsuitgaven zijn compleet scheefgegroeid. Niet alleen is de staatsschuld ongekend hoog, maar ook is er geen gezond evenwicht als je kijkt naar waar de regering de vele miljarden aan besteed. Bijna 7 miljard voor het klimaat, maar een karige 60 miljoen voor Defensie en voor het oplossen van de woningnood slechts 100 miljoen per jaar. De verhoudingen zijn zoek.’
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.