Richard de Leth ziet coronabeleid met lede ogen aan: “Echte weerbaarheid komt van binnenuit”
Richard de Leth werd opgeleid als arts, maar sloeg een andere weg in toen hij zag dat de zorg vooral draaide om de ‘quick-fix’. Sinds een jaar of tien zet de auteur, spreker en coach zich in voor waarachtige gezondheidszorg, een concept dat meer dan ooit botst met dat van de overheid: “Het gaat alleen maar over veiligheid van buitenaf, maar weerbaarheid komt van binnenuit.”
Je werkt vóór een goede gezondheid; preventie in plaats van reparatie, vitaliteit in plaats van oplappen. Kortom: je werkt positief en constructief. Hoe behoud je die mentaliteit in de coronacrisis?
“Ik bereik zo’n miljoen mensen per jaar, maar ergens blijft het een eiland. Om een brede maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren moet ik me ook inlezen in het coronadossier. Natuurlijk sla ik bij wijze van spreken wel eens met mijn kop tegen de muur, dat kan niet anders: lockdowns, mondkapjes, vaccinaties bij kinderen etc. zijn bewezen ineffectief of zelfs gevaarlijk, en de neveneffecten van het beleid in veel opzichten zeer schadelijk.”
En wat verwacht je van de politiek?
“Het OMT en het RIVM heeft al een bepaalde afslag genomen en ik vrees dat ze op dat pad blijven. We halen geen lessen uit de crisis voor de lange termijn. Het gaat alleen maar over veiligheid van buitenaf maar de evolutie toont ons heel duidelijk dat weerbaarheid van binnenuit komt en daar is helemaal geen aandacht voor. Virussen zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Straks weer een andere variant of een totaal ander virus. De mens heeft ermee leren omgaan, in een dans als het ware telkens weer het spel gespeeld en de strijd gestreden. Tegenwoordig zijn wij de zwakke gastheer.
Er komt nog iets bij: hoort de dood nog bij leven? Die willen we ten koste van alles vermijden, maar de samenleving, het leven lijdt eronder. Ik zie een radicaal gebrek aan wijsheid en dat blijf ik agenderen.”
Het antwoord moeten we volgens jou niet in de politiek zoeken maar bij onszelf en van onderop organiseren?
“De bureaucratische en lobbycratische slangenkuil is niets voor mij. Maar met OERsterk, het Ministerie van Vitaliteit en via social media en marketing bereik ik toch heel veel mensen. Al wordt dat nu moeilijker omdat ze me shadowbannen op internet. Facebook, Google etc. willen niet dat ik het gezondheidsvirus blijf verspreiden.”
Als individu kunnen we zelf heel wat voor elkaar krijgen, maar het kan botsen met de maatschappij. Wat doe je als je vanuit jouw kennis en overtuiging geen mondkapje op wilt doen in de supermarkt bijvoorbeeld maar daar toch zo’n voorschrift op de deur hangt?
“Ik leef wat ik uitdraag. Dus nee, geen mondkapje op en geen QR-code bijvoorbeeld. Als mijn zonen over een jaar of tien, vijftien vragen ‘Wat deed jij in die tijd?’ dan wil ik ze in de ogen aan kunnen kijken en niet met een verhaal aankomen van ‘ik ging dan wel naar het restaurant en theater, maar ik was het er niet mee eens hoor!”
Het gaat al twee jaar over corona, en met jouw achtergrond en werk zul je daar over mee kunnen praten. Er zijn echter ook mensen die in een moeite door zaken als het World Economic Forum en digitale identiteit erbij betrekken. Ga jij daar ook in mee?
“Ik vind dat je die zaken ook moet overwegen, zoals je alles moet overwegen en nooit zomaar klakkeloos aan moet nemen. Ook van mij niet. Als je kijkt naar verschillende dossiers, de boeken van Klaus Schwab doorneemt, de koers van de EU versus die van Engeland, de documenten ziet die Pepijn van Houwelingen van het Forum voor Democratie boven water heeft gehaald… dan kun je niet ontkennen dat er een groter plan achter ligt met als doel om een digitale identiteit op te tuigen. Twee jaar geleden kwam je daarmee direct in het wappie-kamp terecht maar nu blijkt dat alles toch heel dicht bij de waarheid te staan.”
Hoe zie je tot slot de samenleving in de (nabije) toekomst?
“We leven in verdeeldheid: de ene helft prijst mijn werk en de andere helft hakt mijn kop eraf. Daar komen we niet verder mee. We willen allemaal met elkaar in gezondheid leven dus de belangen zijn identiek. Daar moeten we oog voor hebben en naar luisteren. Ga op zoek naar de waarheid en luister naar je eigen morele kompas, dan kunnen we werken aan verbinding en compassie, dan kunnen we vooruit.”
Werken aan gezondheid
Laten we het tweede gedeelte van dit gesprek ingaan op hoe we gezond kunnen blijven. Wat is alvast de meest gehoorde kritiek op jouw gezondheidsboodschap?
“Dat preventie niet helpt op de korte termijn. Onzin, je kunt allerlei systemen in je lichaam in 10 dagen herstellen. Of juist afbreken… De inname van suikers bijvoorbeeld zie je meteen terug in de leverfunctie, bloedcellen, glucose en insulineniveaus. Ik hoor sinds de coronacrisis al dat preventie geen plek heeft omdat we in een acute crisis zitten. Al twee jaar lang dus, en wie weet hoe lang deze ‘acute crisis’ nog blijft voortduren…”
Wat heeft jou zelf het meest geholpen bij de ontwikkeling van je vitaliteit?
“Minder prikkels. Mijn eerste boek werd een onverwachte bestseller, ik werd plotseling op veel plekken uitgenodigd om te spreken, en mijn leven veranderde in no-time met zo’n 150 mails per dag in de mailbox van OERsterk, 75 voor Vitaily, tientallen op Linkedin, een reeks op Facebook, en op Instagram rond de 200 persoonlijke berichten per dag.
Ik werkte ‘s avonds en in de weekenden door om daar allemaal op in te gaan. Dat deed ik in de eerste plaats omdat ik graag anderen wil helpen, en eerlijk gezegd ook omdat ik aardig gevonden wilde worden: het is toch onbeleefd om de berichten onbeantwoord te laten…
Resultaat was wel dat ik zelf bijna ten onder ging. Ik heb echt moeten leren kaderen en heb de schermtijd flink teruggebracht zodat ik weer toekom aan wat me gelukkig maakt, waar mijn talent en kracht ligt en waar ik energie uithaal. Door goed voor mezelf te zorgen kan ik veel meer bereiken voor anderen.”
Dus Café Weltschmerz mag van geluk spreken dat ons verzoek is opgepikt?
“Nou ja geluk… Ik ben heel erg kritisch en kies uiteindelijk per maand een of twee verzoeken die me het meest aanspreken.”
Kun je voor de lezers iets kleins noemen waarmee ze snel veel resultaat boeken?
“Minder eten,” zegt de Leth resoluut. “Sla af en toe je ontbijt over. Dat is heel goed voor je hormoonbalans, want als je blijft eten en je je lichaam dus geen rust gunt, heeft het ook de hele dag zin in eten. Dat proces kun je keren. Neem daarnaast een koude douche of douche koud af. Schrijf iedere dag op wat je doel is voor de dag, dan ga je van een reactief leven steeds meer naar een actief leven.”
Wacht even… ‘Ontbijt als een koning, diner als een armoedzaaier’, luidt een oude wijsheid toch?
“Als je uit balans bent, bijvoorbeeld met een bijnieruitputting of ontregelde spijsvertering kampt, ontstaan andere behoeften. In het Westen zijn veel mensen uit balans, en dan is het goed om regelmatig, drie keer per dag te eten. Ben je echter wel in balans dan is af en toe vasten –intermittent fasting- een hele goede anti-ontstekingsmaatregel.”
Tot slot een gewetensvraag: heb je nog oliebollen gegeten met oud & nieuw of is dat voor jou uitgesloten? (het gesprek met De Leth vindt plaats in een tijd dat mensen elkaar nog een ‘gelukkig nieuwjaar’ toewensen)
“Nee, daar hou ik niet van. Wel van appelbeignets. Zo’n appelbeignet vind ik heel lekker, ik geef het een ruime acht. Dan kan dat af en toe best wel, gezondheid is flexibiliteit. Eten, maar ook de dingen die ik doe, het contact met mensen, dat moet minimaal een acht zijn. En van wat ik eet moet minstens tachtig procent oervoeding zijn. Het is niet altijd haalbaar om geheel puur te eten, we leven nu eenmaal in moderne tijden en daar moeten we een weg in vinden. Maar weet je: natuurlijk is voeding heel belangrijk maar in breder perspectief is het helemaal niet zo interessant. Je kunt beter in goed gezelschap en ontspanning een oliebol eten dan dat je eenzaam een biologische broccoli eet. Het gaat om het bereiken en behouden van een vitaal en zinvol leven en dan is het veel belangrijker om je te verbinden met anderen en een levensdoel te hebben.”
(Credits foto: Wijnand Geuze)
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.