Speculatie: moord op Japanse oud-premier wegens WEF-connecties

Speculatie: moord op Japanse oud-premier wegens WEF-connecties

Wat is het motief van de moord op Shinzo Abe? Tetsuya Yamagami, verdachte in de zaak, zou beïnvloed zijn door recente uitspraken van politicus Akihiko Kurokawa. Maar zou het ook kunnen dat het World Economic Forum (WEF) een rol speelt?

De wereld schrok op van de moord op de Japanse oud-premier van afgelopen vrijdag. Media zochten al snel naar een verklaring. Was het een politieke moord? Was het een eenmansactie van een verwarde man of handelde hij namens anderen?

Religieuze groep

De secretaris-generaal van de (marginale) politieke partij NHK beschuldigde de ‘liberale’ politicus Abe onlangs van het steunen van door het buitenland gefinancierde religieuze groepen. Die groepen zouden infiltreren in de Japanse maatschappij om zo spionagewerk te doen. Een van die groepen, de Japanse Verenigingskerk, zou de moeder van Yanagami berooid hebben achtergelaten. De kerk ontkent dat het leden onder druk zet om te doneren.

Yamagami vertelde de politie volgens officiële verklaringen dat hij aanvankelijk van plan was om de leider van een religieuze groep aan te vallen. Zijn moeder zou grote sommen geld hebben gedoneerd en daardoor failliet zijn gegaan. Hij koesterde wrok tegen Abe in het bijzonder omdat hij de religieuze groep in Japan had gepromoot.

Aanstichters

Sommige mensen wezen daarop direct naar Kurokawa. Het partijlid van NHK zei in een uitzending van de zender NHK (opvallend feit: de partij NHK is in 2013 opgericht als one-issue partij tégen de nationale zender NHK): ‘Abe is schuldig. Door hem is Japan zo geworden.’ Hij bedoelde daarmee dat Japan zich had uitgeleverd aan buitenlandse invloeden die onder meer via religieuze groepen het land binnenkomen.

Bloomberg News meldt dat Kurokawa ook banden heeft met de ‘Tsubasa no To party,’ dat zich via haar website uit zou spreken tegen globalisme, ‘Joods drugsgeld’ en de Abe-familie. De Abe’s zijn al generaties lang invloedrijk in Japan.

Moeten de sporen dan daar gezocht worden? Heeft het prominente NHK-lid het vuurtje aangestoken? Martin Armstrong zoekt het elders. De vermaarde econoom en software-programmeur: ‘De religieuze “groep” waar niemand over wil praten is naar verluidt Klaus Schwab’s World Economic Forum.’

Aanknopingspunten

Wie de complottheorie wil onderzoeken (voordat iets een complotpraktijk blijkt, zullen toch immers eerst de complottheorieën of -hypotheses getoetst moeten worden) googelt eerst op Shinzo Abe op de site van het WEF. Daar staat de langstzittende premier uit de geschiedenis van het land inderdaad als agenda contributor aangemerkt.

Ook verzorgde hij de afgelopen jaren speeches voor het WEF, was hij er te gast en werd hij geïnterviewd over Stakeholder Capitalism en ‘Abenomics’. Met dat laatste wordt verwezen naar economische hervormingen die de vermoorde politicus jaren geleden inzette. Of dat succesvol is geweest valt, zoals bij de meeste economische modellen en strategieën het geval is, te betwisten.

Van belang is bovendien te vermelden dat het technologisch zeer geavanceerde land onder leiding van Abe op weg was naar een ‘samenleving 5.0‘. Daarmee wordt een datagestuurde  maatschappij bedoeld die vergrijzing het hoofd biedt en ‘verduurzaming’ versneld. Ook daar worden parallellen met WEF-gedachtegoed zichtbaar.

Trendbreuk

Zonder al te veel in detail te treden, komt er een beeld naar voren van een man die Japan (voor een groot deel) wilde openstellen voor de wereldmarkt en onderdeel wilde zijn van een globalistisch netwerk. Een man uit een elite-nest die zich had verbonden met de internationale elite. Dat betekende in het geval van Japan een trendbreuk. Het land heeft zijn eigenheid lange tijd behouden en gecultiveerd.

Wanhoop

Abe en het WEF lijken dus in elkaars verlengde te liggen. Dat die lijn kan botsen met de belangen van de bevolking en kan leiden tot onvrede is evident. De pensioenen en sociale voorzieningen houden bijvoorbeeld geen gelijke tred met de inflatie, gaf NHK-leider Takashi Tachibana aan. Zonder de actie van dader Yamagami te willen goedpraten, zei hij dat ‘sommige mensen in dit land nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Dat drijft ze tot wanhoop.’

Vraagtekens

Bewijs van een connectie met het WEF is er (nog) niet. Sterker nog, de bewijsvoering is nog flinterdun. Want als het dan om het WEF ging, waarom zei Yamagami dat dan niet? Of heeft hij het wel gezegd, maar wordt het uit vrees voor copycats (wereldwijd) verzwegen? Zou het kunnen dat Armstrong enigszins bevooroordeeld is en er belang bij heeft om het WEF in een kwaad daglicht te stellen? De financieel adviseur is namelijk ook de oprichter van de World Economic Conference, de tegenhanger van het WEF.

Het dossier krijgt ongetwijfeld nog een staartje, al is het maar op internetfora en in kringen van creatieve sceptici.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.