Staat techbubbel op knappen?

Staat techbubbel op knappen?

Sinds het uitbreken van het coronavirus hebben technologieaandelen het heel goed gedaan op de beurs. Hun waarde daalt echter snel. De vraag naar voedsel en grondstoffen is zo groot dat een ’tastbaar’ aandelenpakket veel aantrekkelijker wordt. Staatsoliebedrijf Saudi Aramco kent nu de grootste beurswaarde en heeft daarmee Apple van de eerste plaats verdreven. Is er sprake is van een correctie of is een Tech-crash in de maak?

Saudi Aramco heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt van 39,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging van 82 procent ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden. Het staatsoliebedrijf (de Saudische oliestaat heeft een belang van 94 procent) profiteerde van de oplopende olieprijzen die mede door de oorlog in Oekraïne in gang zijn gezet. Ook produceerde het iets meer dan een jaar geleden.

 

Het nieuwe goud

Het bericht zegt niet alleen iets over  de stand van zaken in de energiemarkt maar ook over de verhouding ten aanzien van Big Tech. Olie was immers het zwarte goud, maar wie data beheert, heeft in de 21e eeuw pas echt goud in handen. Dat was althans lange tijd de gedachte. De eeuw duurt nog lang, maar momenteel moeten bedrijven die voor een groot deel leven van de belofte van winst op de lange termijn en het verzilveren van toekomstige dataprofielen, veel terrein inleveren. Big Tech zag vorige week in drie dagen ongeveer 1000 miljard dollar verdampen. De beurswaarde van Apple stond al snel 220 miljard in de min. Voor wie het grote plaatje bekijkt, is dat wellicht niet verrassend: in januari had het bedrijf van de gewilde telefoons en computers nog een recordwaarde van 3 biljoen dollar. Dat is drieduizend miljard, voor de duidelijkheid.

Een kleine correctie was misschien dus niet zo gek. Maar olie doet het, ondanks de politieke push naar een ‘groene energietransitie’ enorm goed. De verkoop van Bol.com daalde het eerste kwartaal van dit jaar met zeven procent. Webwinkels verliezen weer wat terrein nu het lekker weer is en mensen zelf naar de winkel kunnen. Het budget voor kleding, restaurants en andere (luxe-)uitgaven krimpt echter in het algemeen voor veel mensen: de huren stijgen, de energierekening stijgt hard, eten wordt duurder en mensen schrikken van de brandstofprijzen.

 

Eten op tafel

De belofte van advertentie inkomsten is mogelijk niet in te lossen. Zeker niet wanneer een deel van de profielen nep lijkt te zijn zoals Twitter nu boven het hoofd hangt. De vraag naar mobieltjes en technische snufjes stokt bovendien. Eerst moet er immers eten op tafel. De verwarming moet aan. De huur betaald. En alles wordt duurder. China belegde daarom een bijeenkomst van de hoogste politieke adviesraad om de technologiesector nieuw leven in te blazen.

Een kleine dip, of investeren alleen de suckers nog in tech, terwijl ‘de grote jongens’ hun geld zetten op kunst en antiek, edelmetalen en vastgoed, alles wat schaars maar tastbaar is (‘een kapotgeslagen gitaar van Oasis voor een half miljoen euro, eenmaal andermaal?’)

Zit Warren Buffet nog steeds met bijna half zijn vermogen in Apple? Zijn langdurige ‘partner in crime‘ Bill Gates is ondertussen de grootste landeigenaar in de Verenigde Staten. De Wall Street Journal citeert handelsadviseur Peak Trading over het investeren in landbouw: ‘Het profiteert van krappe balansen, aanzienlijke weersproblemen (vertraagde aanplant, droogte in de Amerikaanse vlaktes, hitte in India), exportproblemen in de Zwarte Zee, nieuwe exportbelastingen en exportverboden, en een sterke vraag.’ Droogte en hitte en een vastgelopen keten: een ramp voor de een, een financiële zegen voor de ander. De een zijn brood is de ander…

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.