Sweet Memory Lane: Trump en Poetin konden het prima met elkaar vinden

Sweet Memory Lane: Trump en Poetin konden het prima met elkaar vinden

“Ik geef je op een briefje: als ik president ben, valt hij (Poetin) Oekraïne niet binnen.” Het waren de woorden van Donald Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS in 2016. Wat men ook van de oud-president vindt, hij heeft wat dat betreft woord gehouden. En wat te denken van de woorden rond dezelfde tijd van de huidige Russische president over zijn voormalige collega? “Hij is klaar om de relatie tussen Rusland en Amerika volledig te herstellen. Daar kan toch niets op tegen zijn? Dat verwelkomen we allemaal.”

Er is al genoeg geschreven over ‘de oorlog die te vermijden was.’ Een jaar of zeven geleden zei academicus en public intellectual Noam Chomsky bijvoorbeeld: ‘De gedachte alleen al dat Oekraïne zich mogelijk aan zal sluiten bij een Westers militaire alliantie, zal voor welke Russische leider dan ook onacceptabel zijn.” Oud-strateeg George Kennan waarschuwde in 1998 al dat de uitbreiding van de NAVO een ’tragische fout’ was. En zo is er nog een dozijn open te trekken van (ex-)militair en politiek strategen die benadrukten dat een uitbreiding van de invloedssfeer van de EU en de NAVO richting Rusland gevaarlijk zou zijn. Trump lijkt de politieke situatie beter te hebben aangevoeld dan Biden nu. En dat is voor sommigen een groot understatement.

Welkom

Trump hield woord. Onder zijn leiding werd Oekraïne weliswaar nog steeds voorzien van Amerikaanse wapens, en het land van ‘the free and the brave‘ hield de boel (inclusief biolabs) er wel in de gaten, maar een echt groot rampgebied werd het nooit. De populaire zakenman en (oud-)politicus zag de situatie als een realpoliticus. Hij speelde met de kaarten die hij had: “De Krim is al ingenomen, schuif dat niet in mijn schoenen.” Hij gaf destijds bovendien aan bereid te zijn om te luisteren naar de Russische kant van het verhaal- “Voor zover ik begrijp willen de mensen op de Krim liever bij Rusland horen.” Hij zag uiteindelijk een win-win situatie voor de twee landen voor zich: “Een goede relatie met Rusland is een goed iets, en niet slecht.”

Poetin hield zich tijdens het presidentschap van Trump gedeisd. In de zomer van 2016 kreeg hij de vraag van een journalist waarom hij de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat “briljant, buitengewoon en getalenteerd” had genoemd. De Rus reageerde geagiteerd: “Waarom goochelen jullie met mijn woorden? Ik noemde hem slim. Dat is hij toch ook? Er is wel een ding dat mijn aandacht trok: hij is klaar om de relatie tussen Rusland en Amerika volledig te herstellen. Daar kan toch niets op tegen zijn? Dat verwelkomen we allemaal.”

Onlangs zei Trump bij Fox News nog dat “dit onder mij nooit was gebeurd,” refererend aan de huidige situatie. De man die niet bepaald bekend staat als bescheiden schermde met psychologisch inzicht door Poetin “een man met een groot ego” te noemen. “Als hij zich nu terugtrekt, zou dat gezichtsverlies betekenen.”

Onderstaand twee korte videofragmenten. De eerste is die met Trump en de tweede een stuk van een interview met Poetin.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.