Throwback Tuesday: “Je moet radicaal anders een kabinet maken”
De stikstof- en asielcrisis volgen de coronacrisis en de toeslagenaffaire op. Alsof dat nog niet genoeg is, is er een historisch hoge inflatie en zullen de problemen rond voedsel- en energievoorziening alleen nog maar groter worden. De onrust in het land uit zich onder meer in weglopende kiezers: nog maar de helft van de mensen zou bij de komende verkiezingen in 2023 op dezelfde partij stemmen als voor de Tweede Kamerverkiezingen en politieke versplintering is het gevolg.
Maurice de Hond gidst de lezers van zijn blog zoals te doen gebruikelijk langs tabellen, cijfers en statistieken van het politieke landschap. Dat is allemaal na te lezen. PVV en BBB zitten de VVD inmiddels op de hielen volgens de virtuele stand van zaken die De Hond en zijn team berekenen. Interessanter is het om te kijken naar zijn conclusie: ‘Naast de diverse crises die we nu hebben en die op ons af komen, is de crisis van ons politieke systeem misschien nog wel bedreigender dan die andere.’
Voorspeld
Iets dat hij naar eigen zeggen jaren geleden al voorspeld had (de dataspecialist is nooit te beroerd om alsnog zijn gelijk te halen). Daarom plaatst hij een link naar een artikel van nieuwjaarsdag 2020 genaamd ‘Welkom in de roaring Twenties‘ waarin de echo van de geboorte van het internet luid te horen is, de levens van hoog- en laagopgeleiden (en de financiële verschillen dientengevolge) steeds verder uiteen gaan lopen en een versnippering van het politieke landschap het gevolg is.
Alternatieven
Hoe moet het dan wel? Ook daar heeft De Hond over nagedacht: ‘Elke partij met meer dan 5 zetels in het parlement wordt uitgenodigd om in het kabinet zitting te nemen.’ Daarnaast schrijft hij onder meer: ‘Er worden ongeveer 30 ministers/staatssecretarissen functies bepaald. Ieder van die functies met een eigen verantwoordelijkheid, waarbij de staatssecretarissen niet meer onder de eindverantwoordelijkheid van een minister vallen.’
Eind 2019, begin 2020 schoof De Hond maar liefst vier keer aan bij Café Weltschmerz om te praten over zijn ideeën voor een nieuw politiek stelsel. Oordeel zelf of hij (goed) zag wat er gaande was, en of zijn alternatieven- “Je moet radicaal anders een kabinet maken”- een verbetering kunnen betekenen. Bekijk hieronder een van die gesprekken, met Pim van Galen.
“Je moet radicaal anders een kabinet maken”: Pim van Galen en Maurice de Hond
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.