Throwback Tuesday met futuroloog Wim de Ridder (2016): “In 2023 is elektriciteit gratis.”
“In 2023 is elektriciteit gratis.” Aldus oud-hoogleraar en toekomstverkenner Wim de Ridder. Hij zat er overduidelijk naast. Als de professionele visionairs al zo de plank mis kunnen slaan, wat kunnen we dan zelf over de toekomst zeggen?
Naar aanleiding van een artikel over Adjiedj Bakas en zijn visie op ‘karmakapitalisme’, dook de schrijver van het stuk de Weltschmerz-archieven in. Iedereen kan dat overigens doen: ga naar het zoekveld op de landingspagina van Café Weltschmerz en voer een zoekterm of naam in. De resultaten verschijnen direct en overzichtelijk.
Bakas had in 2016 een gesprek met zijn ‘collega’s van de toekomst’ Wim de Ridder en Rob Creemers. Eerstgenoemde voorzag (na 11:50 min): “In 2025, 2023 is elektriciteit gratis.” Haha. Daar kun je om lachen in 2022, de hoge prijzen van energie zullen waarschijnlijk eerder stijgen dan dalen. Het is ook makkelijk om De Ridder op basis van een fragment volledig in diskrediet te brengen. Dat is niet de bedoeling.
De vraag is eerder: als mensen die zich beroepsmatig bezig houden met toekomsttrends er al zo naast kunnen zitten, hoeveel waarde kunnen we dan hechten aan andere scenario’s? Politieke zaken, economische ontwikkelingen, (onverwachte) uitvindingen, mentaliteitsveranderingen en financieel beleid, alles grijpt op elkaar in.
“Technisch zijn we er, het is alleen nog wachten op de mensheid.” zei De Ridder in 2014. Dat is een interessante uitspraak. De mens als sleutel.
Waar willen we als mens naartoe? In de Koude Oorlog was de Totale Ondergang onvermijdelijk. Je hoefde alleen maar naar de wapenwedloop van na de Tweede Wereldoorlog te kijken en je zag wat er ging gebeuren. Het moest een keer misgaan.
Stuur
De mogelijkheden van vandaag de dag zijn technisch gezien eindeloos, en een potentiële verrijking voor de kwaliteit van leven bovendien. Maar wie zit er aan het stuur? In het stuk dat Bakas schreef voor Wynia’s Week wordt verwezen naar een technocratisch model voor de Westerse samenleving: ‘De toekomst is niet links of rechts, maar een recombinatie van linkse en rechtse issues in een technocratie op menselijke maat.’
We kunnen naar een technocratische samenleving, sterker nog, volgens velen zitten we daar al middenin en versterkt die trend zich alleen nog maar meer in de toekomst. ‘Een medische dictatuur’? Het kan. Maar het roer kan natuurlijk ook gewoon om.
Onderstaand het gesprek tussen Bakas, Creemers en De Ridder. Let op de titel die de uitwisseling kreeg: ‘Hoe kwetsbaar zijn toekomstscenario’s?’ Kijk en oordeel zelf.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.