Onrust Argentinië: torenhoge werkloosheid en inflatie bijna zestig procent

Onrust Argentinië: torenhoge werkloosheid en inflatie bijna zestig procent

De werkloosheid in Argentinië is massaal, de regering bouwt haar bijstandsprogramma’s af en de inflatie in juli was op een bepaald moment maar liefst zestig procent. Protesten houden aan.

The Epoch Times schetst een beeld van de situatie in het Zuid-Amerikaanse land. De toon is ongeveer zo: ‘Dit is het resultaat als een (socialistisch) land teveel uitgeeft, teveel leent, en de mensen niet meer willen werken omdat ze afhankelijk zijn geworden van staatssteun.’

Onder de vorige Argentijnse president Maurico Macri gold een ander bewind, dat in de financiële wereld op meer goedkeuring kon rekenen. Dat was meer in lijn met het World Economic Forum (WEF), zoals ook diens oprichter en voorzitter Klaus Schwab in onderstaande video aangeeft.

Sociaal programma

Terug naar de Epoch Times. De overheid heeft volgens journalist Autumn Spredemann stelselmatig teveel geld uitgegeven aan subsidies op energie en andersoortige steun voor de laagste inkomensgroepen. Complete arbeidssectoren werden door de overheid in stand gehouden. Het kost alles bij elkaar opgeteld volgens de internetkrant zo’n zes miljoen dollar per dag. Het lijkt dan voor de hand liggend om daar op te beknibbelen maar de bevolking reageerde de afgelopen maanden woedend op aangekondigde bezuinigingen.

Daar staan weinig inkomsten tegenover. Argentinië leunt op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maar gaat gebukt onder grote schulden. Een deel van het land wil af van wat ze zien als het juk van het IMF. Dat zou echter betekenen dat het internationaal niet hoog meer aangeschreven zal staan en (spaarzame) dat het investeringen verliest.

Belastingen en werkloosheid

De regering zou de armoede dan op moeten vangen met hogere belastingen, maar dat wordt een moeilijk verhaal wanneer de helft van de bevolking niet werkt (slechts 43 procent van de volwassenen heeft een baan. Dat moet met een korreltje zout worden genomen in een land met een grote informele economie, maar feit blijft dat alleen officiële arbeid belast kan worden).

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn niet rooskleurig. Dat zorgt voor een weinig opbeurend perspectief. Veel Argentijnen willen de verzorgingsstaat die is opgebouwd niet opgeven. Sterker nog, in juli protesteerde een deel van hen nog voor een basisinkomen. Martín Guzmán trad begin juli af als minister van Economische Zaken, naar eigen zeggen vanwege interne conflicten die hem het werk onmogelijk maakten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.