Van Woodstock naar censuur: Neil Young krijgt support van ‘vrijheidsliefhebbers’

Van Woodstock naar censuur: Neil Young krijgt support van ‘vrijheidsliefhebbers’

Vorige week zorgde muzikant Neil Young voor de nodige ophef toen hij aankondigde dat hij zijn muziek van Spotify zou laten verwijderen, als de podcast van Joe Rogan op Spotify mochten blijven staan. “Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet beide.” zei hij in een bericht dat op zijn website verscheen. Nu, een week later, krijgt hij support van verschillende bekende artiesten. Sommige collega’s hebben zelfs dezelfde rigoreuze beslissing gemaakt om hun muziek van Spotify te halen.

Zangeres Joni Mitchell zong ooit:

“We love our lovin’ (lovin’)
But not like we love our freedom” (Help me, 1974)

Toch pleit zij voor het censureren van Joe Rogan en de experts hij uitnodigt in zijn podcasts. Mitchell kiest namelijk voor dezelfde ‘hij of ik-strategie’ als Young en laat haar muziek verwijderen wanneer de podcasts op Spotify mogen blijven staan.

Ook Neil Young zelf stond ooit voor vrijheid, althans, dat doet de titel van een van zijn bekendste liedjes denken. Voor uitverkochte zalen zong hij ooit trots de woorden:

“Keep on rocking in the free world” (1989). 

Dezelfde tegenstrijdigheid tussen enerzijds de woorden uit de songteksten van de pro-censuur-artiesten en anderzijds de uitspraken met betrekking tot corona zien we overigens terug bij veel van de andere artiesten die Young steunen.

David Crosby, die ooit deel uitmaakte van het bekende viertal ‘Crosby, Stills, Nash & Young’, sprak op Twitter zijn steun uit voor Young’s beslissing. Crosby schreef ooit het nummer ‘Teach Your Children’, waarin hij pleit voor eerlijkheid, waarheid en vrijheid en tevens zegt dat kinderen niet zomaar de angsten van hun voorouders moeten overnemen.

And you, of tender years
Can’t know the fears
That your elders grew by
And so please help them with your youth
They seek the truth before they can die” (Teach Your Children, 1970)

Dezelfde David Crosby:

Speaking of Crosby, Stills, Nash & Young, ook Graham Nash voegde zich bij de censuur-artiesten en laat zijn muziek van Spotify verwijderen. Ooit schreef hij ‘Be Yourself’ waarin hij pleit voor, je raadt het al, vrijheid. Ironisch genoeg zingt hij hierin ook over de waarheid, een zwijgende meerderheid en leugens die we op televisie leren.

“We needed a tutor
So built a computer
And we programmed ourselves not to see
The truth and the lying
The dead and the dying
A silent majority

But don’t theorize
Look in their eyes
Are they telling lies
The ones that they learned on TV
What a way to be free” (Be Yourself, 1970)

De vraagt die nu rijst, is of het geliefde album Deja Vu ook verdwijnen, wanneer Stephan Still zich ook nu bij dit trio aansluit.

Heavy metal zanger Sebastian Bach, met maarliefst 400.000 volgers op Instagram en miljoenen ‘plays’ op Spotify, sprak zijn steun aan Young uit door een eigen definitie te geven aan het begrip ‘vrijheid van meningsuiting’.

Eerder, namelijk in een liedje uit 2007, beschreef hij dezelfde vrijheid op een ander manier. Daarnaast leek hij ook anders tegenover de dood te staan:

Where do we fit in a
world that sells us lies?
It’s so hard to be
your perfect kind

Truth is vital
yes that’s what’s inside
Cover yourself
You yourself deny

Like stars sky high we live and die
Free your body, your soul, your mind (Live or Die, 2007)

Ook zogenaamd ‘arena-rocker’ Peter Frampton staat achter de uitspraken van Neil Young. Frampton staat vooral bekend om zijn solo-werk in de jaren 70′ en werkte daarvoor al met grote namen als Jerry Lee Lewis en David Bowie, met wie hij ook op dezelfde school zat. Op Twitter zei hij:

Wanneer we deze uitspraak tegen een uitspraak houden die Frampton op 30 oktober 2018 deed, zien we tevens een contrast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Peter Frampton (@mrpeterframpton)

Nils Lofgren, gitarist van onder andere Bruce Springsteen, nam een voorbeeld aan Joni Mitchell en Neil Young en heeft tevens zijn muziek van Spotify gehaald. Toen iemand hier kritisch op reageerde, verdedigde hij deze actie twitter verdedigde hij deze actie als volgt: ‘Misinformation is dangerous and deadly’.

Toen Lofgren in 1988 met Bruce Springsteen in Oost-Berlijn voor duizenden mensen ‘Chimes of Freedom’ (Bob Dylan) speelde, leek ook hij anders over vrijheid te denken. Zo klonk:

“Well, tollin’ for the searching ones on this speechless, secret trail
For the lonesome haunted lovers with too personal a tale
And for each young heart for each channeled soul misplaced inside a jail
Yeah, we gazed upon the chimes of freedom flashin” (Chimes of Freedom, 1964)

De live versie die (nu nog) op Spotify staat maakt de situatie nog ironischer. Deze versie is een opname van een show in het Olympiastadion in Stockholm uit 1988. Voordat Springsteen begint met zingen, haalt hij die 48ste jubileum van ‘The Declaration of Human Rights’ aan, die destijds door Amnesty International werd ingeluid. Springsteen: “The Declaration of Human Rights is a document signed by every government in the world 40 years ago, recognizing the existence of certain inalienable rights for everyone, regardless of your race, your color, your sex, your religion, your political opinion or the type of government that you’re living under.” Applaus klinkt en Springsteen sluit af met ‘Let freedom ring’.

Veel fans van bovenstaande artiesten reageerden  teleurgesteld op hun keuzes met betrekking tot de hedendaagse censuur. De kritiek die deze artiesten veelal ontvingen was vaak gericht op het ‘vrijheidsimago’ dat zij juist tijdens hun zogenaamde gloriedagen hadden gecreëerd.

Volgens geruchten willen ook Bruce Springsteen, Dave Grohl, Paul McCartney, The Rolling Stones, Willie Nelson, Barbra Streisand, Pearl Jam en Queen hun muziek om dezelfde reden van Spotify halen. Dit is echter nog niet schriftelijk bevestigd.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.