Verenigde Naties: ‘100.000 Chinezen elk jaar slachtoffer orgaanroof’
China doet op grote schaal aan orgaanhandel. Rapporteurs van de Verenigde Naties melden dat 100.000 gevangen en etnische minderheden elk jaar het slachtoffer worden van orgaanroof.
Speciale rapporteurs van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties hebben ruim een jaar onderzoek gedaan naar de situatie rond orgaanhandel in China. Ze spreken van een dood-op-bestelling markt, goed voor een miljard dollar per jaar.
Squid Game
Het rapport is deze zomer uitgekomen, maar door de populaire Netflex-serie Squid Game krijgt het opnieuw aandacht. In de Zuid-Koreaanse serie nemen mensen met grote schulden deel aan een spel op leven en dood. De winnaar krijgt een gigantisch bedrag maar de verliezers worden ter dood veroordeeld. De dokter van de serie houdt er een orgaanhandel van overleden deelnemers op na. De fictie van orgaanroof is in China echter realiteit volgens de Mensenrechtenraad.
Aanwijzingen
De onderzoekers zien meerdere aanwijzingen voor grootschalige orgaanhandel. Zij hebben aanwijzingen dat gevangen worden gedwongen hun geloof op te geven en zich moeten schikken naar de mores van het communistische China. Vele minderheidsgroeperingen zoals Falung-Gong aanhangers, Tibetanen en Oeigoeren worden vervolgd vanwege hun afwijkende geloofsovertuiging.
Een getuigenis van een ex-gevangene in het rapport: ‘Op een dag werd ik in de gevangenis op mijn rug geslagen door een drugsverslaafde. Zij worden daar speciaal voor ingezet door het gevangenisregime. Terwijl hij me sloeg zei een andere gevangene tegen hem: ‘Beschadig zijn organen niet!’
Door middel van anonieme telefoontjes naar ziekenhuizen kwamen de onderzoekers erachter dat het gebruikelijk is een tijd en plek af te spreken voor een orgaantransplantatie. Dat is opmerkelijk omdat patiënten normaal gesproken afhankelijk zijn van het overlijden van een donateur, en dat is niet te voorspellen. Volgens het rapport houden medici zoals anesthesisten, verplegers en chirurgen het systeem in stand: zij nemen bloedmonsters af en verzorgen scans om te kijken of de persoon geschikt is voor orgaantransplantatie.
Onderrapportage
Het is moeilijk iets te beginnen tegen de grootschalige praktijken van orgaanhandel. Officieel bestaat het niet in het grote land. De Chinese overheid onderrapporteert sowieso het aantal orgaantransplantaties aan de Wereld Gezondheidsorganisatie.
Beijing spreekt in een reactie op het rapport van ‘acteurs die er op uit zijn roddels te verspreiden over het Chinese mensenrechtenbeleid.’ Een samenvatting van het rapport van de Verenigde Naties staat hier.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.