Verrassing! Berlijn stuurt tóch omstreden Leopard-tanks naar Oekraïne

Verrassing! Berlijn stuurt tóch omstreden Leopard-tanks naar Oekraïne

Berlijn heeft haar standpunt over de levering van Leopard 2-gevechtstanks aan Oekraïne gewijzigd en heeft toch ingestemd met het opsturen van dit zware geschud, meldde Der Spiegel dinsdag op basis van ‘anonieme bronnen’.

Volgens het weekblad heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz ermee ingestemd om Kiev te voorzien van ‘voldoende pantservoertuigen om een ​​tankcompagnie uit te rusten’. Hoewel de outlet geen exact aantal specificeerde, bestaat deze meestal uit ten minste 16 tanks. Bij de op handen zijnde levering zal naar verwachting een van de nieuwste varianten van het gevechtsvoertuig betrokken zijn, namelijk Leopard 2A6-tanks.

De voertuigen in kwestie zullen uit de Duitse Bundeswehr-voorraden komen, meldde Der Spiegel. De Financial Times rapporteerde ook over het besluit van Berlijn, daarbij verwijzend naar bronnen die “bekend zijn bij de redactie”.

Eerder op dinsdag vertelde een vertegenwoordiger van de Duitse wapengigant Rheinmetall aan de nieuwswebsite RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) dat de groep zo’n 139 Leopard 2-varianten aan Oekraïne zou kunnen leveren, met een batch van 22 Leopard 2A4 die naar verwachting over ongeveer een jaar klaar zal zijn.

Rheinmetall heeft ook nog eens 29 Leopard 2A4-tanks in haar inventaris, die worden gereviseerd als onderdeel van het wapenoverdrachtsprogramma van Berlijn met andere Europese landen. Die voertuigen zijn bijna operationeel en zullen naar verwachting in april of mei klaar zijn. Het bedrijf zou ook 88 oudere Leopard 1-tanks kunnen leveren, volgens de vertegenwoordiger, die geen tijdschema gaf voor wanneer de gepantserde voertuigen, geproduceerd in de jaren zestig, operationeel zouden zijn.

Onlangs gaf Berlijn ook aan dat het haar standpunt heeft gewijzigd over het toestaan ​​van leveringen van tanks van Duitse makelij aan Oekraïne door derde partijen [landen]. In een gesprek met de Franse omroep LCI op zondag zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dat, als landen als Polen officieel om dergelijke toestemming zouden vragen, Berlijn “niet in de weg zou staan”. De boodschap werd versterkt door de nieuwe minister van Defensie van het land, Boris Pistorius, die landen in het bezit van Leopard 2-tanks aanmoedigde om Oekraïense bemanningen te trainen in het bedienen ervan.

Berlijns ‘schijnbare verandering van mening’ over de tankskwestie komt nadat enkele van haar bondgenoten, waaronder Polen, scherpe kritiek hadden geuit op de regering van bondskanselier Olaf Scholz vanwege haar onwil om de overdracht van in Duitsland gemaakte gevechtsvoertuigen naar Kiev toe te staan. Warschau heeft aangegeven bereid te zijn dit zonder toestemming te doen.

Moskou heeft er herhaaldelijk bij het ‘collectieve Westen’ op aangedrongen om te stoppen met het “volpompen” van Oekraïne met wapens, waarbij wordt beweerd dat het haar doelen zou bereiken, ongeacht de blijvende steun voor Kiev.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen