Vertrouwen in demissionaire kabinet-Rutte III fors gedaald
Het vertrouwen in het demissionaire kabinet-Rutte III is fors gedaald. Meer dan de helft van de kiezers, 52 procent, is ontevreden over het kabinet. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research onder 1.100 kiezers, in opdracht van NRC.
Het vertrouwen ten opzichte van de de overheid in het algemeen en de Tweede Kamer en ministers in het bijzonder is afgenomen naar respectievelijk 42, 36 en 32 procent. Het geloof in Mark Rutte als premier is juist toegenomen en de populairste politicus is Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.
Bovengenoemd Tweede Kamerlid heeft een groot deel van zijn populariteit te danken aan de vastberaden manier waarop hij de onderste steen boven wilde krijgen in het Toeslagendossier. De reacties op de onlangs uitgebrachte documentaire Alleen Tegen De Staat laten nogmaals zien hoe de overheid verzaakt heeft. Wierd Duk ziet het beeld van een betrouwbare overheid in duigen vallen: ‘Verhalen zoals in #AlleenTegenDeStaat kende ik uit Rusland: mensen die compleet kapot gemaakt worden door de staat. Ik dacht altijd: wat goed dat dit staatssadisme in NL niet voorkomt. Fout gedacht. En waar is de moreel-politieke afrekening? Schokkend.’
Verhalen zoals in #AlleenTegenDeStaat kende ik uit Rusland: mensen die compleet kapot gemaakt worden door de staat. Ik dacht altijd: wat goed dat dit staatssadisme in NL niet voorkomt. Fout gedacht. En waar is de moreel-politieke afrekening? Schokkend.
— Wierd Duk (@wierdduk) September 20, 2021
Naast de toeslagenaffaire zijn er meer voorvallen die het vertrouwen in de overheid hebben geschaad. Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden ziet in dat de overheid geen oplossing heeft voor zaken zoals de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen of behandeling in de GGZ. Dat heeft een impact op het dagelijks leven van burgers. Tegelijk zien zij dat er maar geen kabinet gevormd wordt, (demissionair) ministers opstappen en partijen uiteen vallen, stelt hij in het NRC.
Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research vult dat verhaal aan in hetzelfde artikel. Hij ziet dat er veel gevraagd wordt van burgers: de woning moet van het gas, mensen moeten zich laten vaccineren. ‘De meeste mensen doen toch wel mee, denken bestuurders, en in de rest leven ze zich niet in.’
Door het gevoerde beleid en gebrek aan inlevingsvermogen voelen veel mensen zich niet meer thuis bij de gevestigde partijen. ‘Zo’n 15 procent, radicaliseert,’ concludeert de ochtendkrant. Kanne: ‘Mensen haken af. Er is echte haat, en dat is nieuw. Een grote groep kiezers, vooral bij partijen als FVD, PVV, JA21 en de Boer Burger Beweging, raakt steeds meer losgeweekt van de overheid.’ Omdat de partijen niet meedoen in de formatie, holt dat het vertrouwen in een democratische vertegenwoordiging nog verder uit.
Satirisch verslaggever Diederik Smit geeft op Radio1 zijn eigen kijk op het dalende vertrouwen in de overheid. Naast de toeslagenaffaire noemt hij in twee minuten tijd nog een lange lijst van factoren die een rol gespeeld kunnen hebben.
Satirisch verslaggever @DiederikSmit vraagt aan een hoogleraar: waarom is het zo slecht gesteld met ons vertrouwen in de politiek? pic.twitter.com/zyTrmYeXhY
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) September 20, 2021
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.