Adjiedj Bakas met Professor Volberda; Een spannende, maar onvoorspelbare tijd!


Professor Henk Volberda is bedrijfskundige en hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volberda studeerde van 1983 tot 1987 bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en promoveerde hier in 1991 bij Ton de Leeuw op het proefschrift “Organizational flexibility: change and preservation : a flexibility audit & redesign method “. In zijn tijd als promovendus was hij ook enige tijd verbonden aan de Wharton Business School, aan de businessschool van de City University London, en aan de businessschool van de Duke University.
Tussen 1987 en 1991 was Volberda enige tijd trainee bij Twynstra Gudde en bij GITP, een adviesbureau gespecialiseerd in humanresourcemanagement. Na zijn promotie in 1991 werd hij wetenschappelijk medewerker bij de RSM van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na vier jaar volgde hier in 1995 een aanstelling als hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingbeleid. Hier is hij tegenwoordig ook voorzitter van de vakgroep Strategie & Omgeving. Verder is hij onder andere betrokken als docent bij het Sioo, en als programmadirecteur ERIM
Volberda is tevens betrokken bij tijdschriften als M&O, het Long Range Planning, het Journal of International Business Studies, Organization Science, het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie en het tijdschrift Management Executive.
 

Podcast


Help Café Weltschmerz met een donatie;
NL23 TRIO 0390 4379 13 
Het gesprek gaat over Uber Pop als disruptive innovatie en de toekomst van de financiële dienstverlening. ABN AMRO, ING en andere gevestigde spelers die het betalingsverkeer domineren moeten zich zien te verweren tegen de nieuwe golf aan Fintech initiatieven. Er staat volgens Volberda zeer veel te gebeuren in dat speelveld. opmerkelijk daarbij is dat juist de hele stabiele sectoren met erg veel vlees op de botten te maken krijgen met disruptie.
Ook de consultancy sectoren krijgen het volgens Volberda zwaar. Consultants faciliteren alleen nog de processen en adviseren niet meer op onderdelen van A tot Z. Accountants zullen met een aantal jaren dank zij nieuwe technologieën niet meer uitgebreid nodig zijn en ook advocaten kantoren maken een grote transitie door en worden opgesplitst in kennis boetieks en netwerken van kleine zelfstandigen voor het maatwerk. In alle gevallen zullen de sectoren naar nieuwe businessmodellen moeten zoeken want de marges gaan steeds meer onder druk staan.
Verder in het gesprek vertelt Volberda dat de snelheid van innovatie, de kosten en het onderhouden van patenten onrendabel maakt. Liever het als keukengeheimen behandelen en vooral door innoveren om voorsprong te houden op de concurrentie.
Overige onderwerpen zijn o.a.: Arbeidsmarkt met extreem slechte salarissen en een flexmarkt waar we nauwelijks in investeren, fiscale stimuleringsmodellen, integratie van asielzoekers en hun drijfveren op de arbeidsmarkt, reshoring van arbeid, Nederland als hotspot voor start-ups, financieringsbelemmeringen, de onzekere openheid van markten en de invloed van terreurdreiging op de economie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen