De complexiteit bij waterbeheer; Chris Aalberts en Hans Middendorp
Alle water (behalve drinkwater) vallen onder het Waterschap. Wat is waterbeheer en wat doen de waterschappen allemaal voor ons? Hoe complex is waterbeheer en hoe politiek georchestreerd wordt er beleid gemaakt?
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer.
‘Als het regent, worden de straten nat. En als je de WC doortrekt, dan verdwijnt het water in het riool. Maar droge voeten en schoon water zijn niet vanzelfsprekend! Ook de samenstelling van water is een onderwerp voor de Waterschappen. Dominantie van bepaalde stoffen in het water zijn bepalend voor de dominante aanwezigheid van vissoorten. Kwaliteitsnormen van natuurwater en stedelijk water verschillen en worden nauwgezet gemonitord. Door beleid en regelgeving worden deze beïnvloed. Ander voorbeeld; koeien worden ziek van te hoog grondwater terwijl anderzijds er jaarlijks een bodemdaling plaats vindt van ca. 1 – 2 cm wanneer het waterpijl te laag is. Dit zijn voorbeelden van de complexiteit bij het maken van beleid voor het waterbeheer. Waterschappen hebben een democratische bestuursvorm en maken op basis politieke besluitvorming dat beleid.
Hans Middendorp is visbioloog met gespecialiseerde kennis over waterkwaliteit, waterpoliticus en lid van het Algemeen Bestuur van het hoogheemraadschap van Delfland.
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.