De waarden van de EU zijn verkeerd, die moet je aanpakken; Erik de Vlieger met Jacques Monasch
Geef de burgers voorrang ten opzichte van de grote instituties! Alles is in Nederland in wantrouwen georganiseerd. De hele politiek is aan het imploderen!
“Ik ben sociaaldemocraat in hart en nieren en probeerde eerst binnen de partij zo goed en kwaad als het kan wat te veranderen”.
Jacques Monasch was sinds 1990 betrokken bij de PvdA. Eerst als fractievoorzitter in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp. Daarna werd hij binnen de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, aangesteld als secretaris van het Centrum voor Lokaal Bestuur. Hij is sinds 2010 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Monasch publiceerde enkele boeken over de politiek. Op 7 november 2016 verliet hij de Partij van de Arbeid (PvdA). Sindsdien vormt hij in de Tweede Kamer de eenmansfractie Lid-Monasch. Het gesprek gaat over zijn nieuwe politieke beweging ” De kritiek die Monasch op deze stap uit de samenleving kreeg had vooral betrekking op zijn stilzwijgen, gedurende de vele jaren dat hij betrokken was binnen de PvdA niet eerder publiekelijk met zijn bezwaren naar buiten kwam.
Erik de Vlieger praat met hem over zijn politieke ideeën, het partijprogramma en de toekomst.
Zijn overwegingen om uit de partij te treden waren als volgt:
Monasch wilde zich als lijsttrekker in gaan zetten voor het invoeren van bindende referenda om daarmee de betrokkenheid van de mensen bij de politiek te versterken. Ook wilde hij grote economische investeringen, onder meer bij woningen om de energierekening naar beneden te kunnen bijstellen en zette hij zich af tegen de grootschaligheid bij de politie, in de zorg en in het onderwijs. Monasch wilde een nieuw Europees verdrag en het afschaffen van het Europees parlement. Ook was hij er voorstander van om nog maar een ‘duidelijk begrensd aantal’ asielzoekers op te nemen. Personen die zich op eigen initiatief in Nederland als vluchteling melden, wilde hij geen vluchtelingenstatus meer geven. Mocht de PvdA als grootste uit de verkiezingen komen, dan wilde hij Aboutaleb als premier. De adviescommissie kandidaatstelling van de PvdA adviseerde positief. Hij voldeed aan de profielschets en het partijbestuur wilde dit advies overnemen.
Problemen rond de kandidaatstelling ontstonden door de eisen die Monasch stelde. Hij wilde dat de gekozen lijsttrekker alsnog invloed kreeg op het verkiezingsprogramma. Het PvdA bestuur meldde Monasch dat het PvdA-verkiezingsprogramma wordt vastgesteld door de leden op het te houden Congres eind 2016. Aanpassing door één lid is volgens het bestuur van de PvdA niet democratisch. Daarnaast wilde Monasch dat de PvdA zich zou houden aan de eerder afgesproken voorwaarden van een ‘flitslidmaatschap’, waarmee Nederlanders tijdelijk PvdA-lid konden worden om zo mee te kunnen stemmen met de lijsttrekkersverkiezing. Monasch wilde het flitslidmaatschap wijzigen, zodat niet-PvdA’ers zich alleen voor de lijsttrekkersverkiezing als lid konden aanmelden.
Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig!
NL23 TRIO 0390 4379 13
[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.