Het Mexicaanse drugsgeweld; Maarten Boudry en Teun Voeten

Waanzin van deze tijd met rationele middelen te lijf gaan, stelt oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten.
Teun Voeten doet al vanaf 2009 onderzoek naar de Mexicaanse drugsoorlog, het bloedigste conflict in een modern, geïndustrialiseerd land. In tien jaar tijd vielen er 180.000 doden. Voeten beschrijft hoe een doorgedraaid neoliberaal systeem een klasse van overtollige mensen schept die de voetsoldaten zijn van drugkartels, in wezen ultra-kapitalistische ondernemingen. Volgens Voeten is het drugsgeweld een vorm van hybride oorlogsvoering, net zoals het huidige conflict tussen radicale Islam en het Westen. Hij sprak met Mexicaanse huurmoordenaars en vergelijkt ze met jihadi’s, West-Afrikaanse kindsoldaten en Newyorkse crackdealers. Hij onderzoekt de zin van zinloos geweld en waarom mensen brute moordenaars worden.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer
De Mexicaanse drugsoorlog is geen ver-van-ons-bed-show, maar een logisch resultaat van wereldwijde ontwikkelingen die ook onze veilige polderbubbel aantasten. Nederland is al een narcostaat, met een enorme parallelle zwarte economie, verstrengeling van onder- en bovenwereld en liquidaties met zware wapens die tot voor kort ondenkbaar waren. Is Mexico een blauwdruk voor onze toekomst?
Teun Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie in Leiden. Sinds 1991 verslaat hij als oorlogsfotograaf en auteur conflicten wereldwijd, zoals voormalig Joegoslavië, Colombia, Rwanda, Sudan, Liberia, Afghanistan, Irak, Libanon, Egypte, Honduras, Congo, Noord-Korea, Mexico, Libië en Syrië. Hij werkte voor o.a. Vanity Fair, National Geographic, Newsweek en organisaties als unhcr, icrc en Human Rights Watch.
In 1994 woonde hij 5 maanden tussen ondergrondse daklozen in New York. Hierover schreef hij zijn eerste boek Tunnelmensen. In 1998 werd Voeten, tijdens een reportage over kindsoldaten in Sierra Leone, bijna geëxecuteerd door gedrogeerde kindsoldaten. Later schreef hij How de body? Hoop en horror in Sierra Leone.
In 2016 maakte Voeten samen met filmmaker Maaike Engels een documentaire over vluchtelingenproblematiek, Calais: Welcome to the Jungle. In 2012 publiceerde Voeten Narco Estado: Drug Violence in Mexico.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen