Op zoek naar nieuwe invalshoeken in de creatieve industrie (7 t/m 13); Harry Starren
Centraal in deze serie staat de vraag: hoe kan het beter, anders, “creatiever”. We zijn opzoek naar nieuwe invalshoeken én naar de samenhang daarachter. Hoe schakelen we elkaar in en benutten we het potentieel van het land? (De laatste 7 van een serie van 13 afleveringen.) Hier de eerste serie.
Harry Starren is Federatievoorzitter verbonden aan de Nederlandse Creatieve Industrie en directeur van Ithaca International, gevestigd in Amsterdam en Nice. Starren kwam met het idee voor een gespreksmarathon. Een marathon met 13 vertegenwoordigers uit de creatieve industrie. In drie blokken van vier uur, één aaneengesloten ‘ketting’ interviews, van elk 20 minuten. Het idee was dat de gesprekken continuïteit hebben en doorgaan waar deze in het voorgaande gesprek zijn gestopt. Iedere gast moest daarom aanwezig zijn bij het gesprek dat aan hen voorafging.
Alle geïnterviewden staan bekend als creatief en eigenzinnig. Prominent in hun vak, maar niet bij iedereen bekend. Deze reeks moet het beeld geven van de stand van zaken in alle sectoren met een perspectief over de toekomst op elk van die terreinen.
Architecten hebben 55% van de omzet en werkgelegenheid zien verdwijnen tijdens de crisis. Fred Schoorl is directeur van de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA) De missie van de BNA is het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving. De BNA richt zich op architectenbureaus, de opdrachtgevers van architectenbureaus en de samenleving als geheel. Het inzetten en benutten van de collectieve kracht en het actief promoten van de meerwaarde van architecten zijn hierbij onmisbare instrumenten.
Conflictindustrie en Recht bestaan naast elkaar. Aernoud Bourdrez is advocaat, gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten. Hij vertegenwoordigt kunstenaars en beschermt de auteursrechten die op hun werk rusten.
Het oplossen van hun conflicten probeert hij waar mogelijk buiten de rechtszaal om te doen, door zich te verplaatsen in de tegenpartij en op zoek te gaan naar een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven. Bourdrez wil menselijkheid introduceren waar systemen een desastreus effect op gedrag kunnen hebben. ‘We zijn bereid immoreel gedrag te vertonen als het systeem daartoe de ruimte biedt.’ Zijn interesse is actueler dan ooit, nu systemen aan alle kanten lijken te wankelen.
Ontwerpers zijn een soort makelaars. We moeten enerzijds ons goed verplaatsen in de gebruiker slash consument, anderzijds in de opdrachtgevers en producenten. Jeroen van Erp is Creatief directeur van De Fabriek, Praktijk Hoogleraar aan de TU in Delft en voorzitter van de Dutch Creative Counsel, de onafhankelijke strategische adviesraad van en voor de creatieve industrie.
Peer Support in grote schoolklassen. Peer Support staat voor meer individuele aandacht in grote schoolklassen. De oprichtster van wervingsbureau Colourful People werd in 2006 uitgeroepen tot ‘Zwarte Zakenvrouw’ van het jaar en in 2015 werd ze weer opgenomen in de lijst van 50 meest invloedrijke Turkse Nederlanders.
Peer Support is Melek Usta’s meest recente initiatief, waarbij ouderejaars studenten de jongerejaars op school volgens een beproefde methode begeleiden. “Soortgenoten coachen elkaar, ofwel leerlingen helpen leerlingen”, legt Usta uit. Het idee werd tien jaar geleden naar Nederland gehaald. Usta besloot recent in te stappen en het verder uit te bouwen. Daarmee is zakenvrouw Melek Usta is de drijvende kracht achter Peer Support, een in Amerika ontwikkelde methode waarbij ouderejaars scholieren de jongerejaars volgens een beproefde methode begeleiden.
Hoe zorg je er voor dat het werk zich aanpast aan de mens in plaats van dat de mens zich moet aanpassen aan het werk? Aukje Nauta is bijzonder hoogleraar ‘Enhancing individuals in a dynamic work context’ aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden daarnaast is zij partner bij organisatie adviesbureau Factor 5.
Nauta onderstreept in haar werk het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers. “Werkgevers hebben een strategisch belang bij duurzame inzetbaarheid.” Nauta hanteert een hele simpele definitie van duurzame inzetbaarheid. “Duurzame inzetbaarheid is het vermogen om werk te houden en nieuw werk te krijgen. Dan gaat het dus niet alleen om vitaliteit, zoals vaak wordt verondersteld. Het is een mooie definitie omdat het zowel het ‘nu’ als ‘de toekomst’ combineert.”
We functioneren in een organische dynamische van allemaal netwerkjes. Creativiteit ontstaat door de interactie van veel verschillende partijen. Volgens Priester functioneren we in het midden van een netwerksamenleving. “Als je kijkt naar de samenstelling van Whatsapp-groepen dan zie je hoe zo’n samenleving werkt. Het is de manier hoe een netwerksamenleving wordt ondersteund, maar het is ook een soort spiegel. We functioneren in een organische dynamische van allemaal netwerkjes die komen en gaan.”
Ruurd Priester is expert op de gebiedsterreinen binnen de creatieve industrie. Hij is onafhankelijk adviseur op het gebied van digital strategie, innovatie en design. Gespecialiseerd in stedelijke innovatie (Research fellow Urban Innovation HvA).
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.