Over de politieke munt die Euro heet, deel 2; Jean Wanningen en Arno Wellens

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

De centrale bank kan niet failliet gaan, maar dat de samenleving zou moeten bijstorten is niet ondenkbaar.

Wanneer ging het fout met de Euro? Volgens Wanningen ruim voor de invoering van de munt zelf in 1967. Tijdens een conferentie in Den Haag werden er al plannen gesmeed. In Maastricht werd de basis gelegd voor de Euro en ook het ECB zoals deze er uiteindelijk zijn gaan uitzien. Sinds de gefaseerde invoering in 1999 en 2002 is er veel mis gegaan. Dat heeft vooral te maken met de te grote verschillen tussen economieën van de noordelijke en zuidelijke landen. De divergentie is sindsdien eerder vergroot dan dat deze economieën zoals verwacht naar elkaar toe zijn gegroeid. De vraag daarbij is of de ECB met haar reddingsinterventies wel effectief is of dat er zelfs sprake is van een verdere bedreiging van de economische instabiliteit in Europa?

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.