Waarom een referendum over de sleepwet?; Yuri van Geest met Joran van Apeldoorn
“Informatie die nutteloos lijkt in 1939, is opeens heel nuttig in 1941.”
De vernieuwde ‘Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017’ is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer en zal vanaf januari 2018 in werking treden. Talloze organisaties en politieke partijen met uiteenlopende overtuigingen hebben zich kritisch geuit over de zogenaamde ‘sleepwet.
Volgens deze critici heeft de wet een gigantische invloed op de privacy van iedere Nederlander, zonder dat is aangetoond hoe de staatsveiligheid hierbij gediend is. Daarbij is het de critici een doorn in het oog dat er geen behoorlijk debat in de samenleving heeft plaatsgevonden over een wet die zo ingrijpend is. Een groep bezorgde UvA-studenten voelde zich geroepen om een referendum te organiseren om zo alsnog een maatschappelijk debat over deze wet af te dwingen.
Voor Café Weltschmerz spreekt Yuri van Geest met Joran van Apeldoorn, een van de initiatiefnemers van het referendum. Joran heeft een driedubbele bachelor Wiskunde, Natuurkunde en Informatica en een afgeronde master Wiskunde. Tegenwoordig is Joran als promovendus werkzaam bij de UvA waar hij onderzoek verricht naar ‘quantum computing’. Met drie medestudenten lanceerde hij de website sleepwet.nl. Met deze website hopen zij voor 16 oktober a.s. de benodigde 300.000 handtekeningen te verzamelen voor een landelijk referendum.
Waardeer je onze gesprekken? Steun ons met een donatie.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.