VN-coördinator ziet ‘apathie en vermoeidheid’ ten aanzien van hongersnood Jemen
Jemen hangt een massale hongersnood boven het hoofd. De Verenigde Naties geeft aan meer dan 4 miljard dollar nodig te hebben om een ramp te voorkomen. Het conflict in Jemen duurt al jaren en heeft honderdduizenden slachtoffers geëist. Door de aandacht voor de oorlog in Oekraïne spreken mensen de zorg uit dat de oorlog stilaan ‘een vergeten conflict’ wordt.
Martin Griffiths, noodhulp-coördinator voor de Verenigde Naties, sprak zijn zorgen uit voor de Veiligheidsraad. Hij vreest dat miljoenen Jemenieten de komende maanden honger moeten lijden. Als er niets gebeurt, kan het aantal mensen met honger oplopen tot 19 miljoen. Meer dan driekwart van de ruim 23 miljoen inwoners hebben acute hulp nodig, communiceerde hij. Om de Jemenieten bij te staan is meer dan vier miljard nodig. Antonio Guteres, secretaris-generaal bij de transnationale organisatie, voorziet dat vier miljoen mensen de komende weken de toegang tot veilig drinkwater zullen verliezen. De acute nood komt bij de al bestaande hardnekkige en ernstige problemen met gezondheidszorg, toegang tot zorg, huisvesting en dergelijke. ‘Een chronische noodtoestand,’ in de woorden van Griffiths.
Stapeling
De problemen stapelen zich op in Jemen. Niet alleen wordt het land al jaren verscheurd door een intern conflict met internationale betrokkenheid, de algehele stijging van voedselprijzen en de oorlog in Oekraïne beïnvloeden de malaise ook. Het land is voor 90 procent afhankelijk van het buitenland voor voedsel en een derde van de tarwe-import is afkomstig van de twee landen die aan de Oostgrens van Europa wereldwijde aandacht trekken. Ook daar wordt de aanvoer dus belemmert.
Apathie
Volgens Griffiths zorgt de aandacht voor Rusland en Oekraïne bovendien voor ‘vermoeidheid en apathie’ ten aanzien van Jemen. Journalist Ahmed Abdulkareem windt zich op over die selectieve aandacht. Hij citeert een Jemenitische man die zegt: ‘We worden elke dag weer gebombardeerd. Waarom kan dat het Westen niet schelen?!!’ De auteur – die Saudi-Arabië als hoofdschuldige ziet van de ellende in Jemen- geeft het citaat zelf nog een extra lading mee. Hij concludeert dat ‘Jemenieten die al 2500 dagen achter elkaar bombardementen en dodelijke lucht-, land- en zeeblokkades ondergaan, met verbazing hebben toegekeken hoe Oekraïne in zo’n korte tijd zoveel steun en (media)aandacht heeft gekregen.’
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.