Voormalige politiecommissaris: ‘Spaanse inlichtingendiensten achter aanslagen Barcelona 2017’
De voormalige Spaanse politiecommissaris José Manuel Villarejo zei vandaag bij het Spaanse Hooggerechtshof dat de Nationale Inlichtingendienst (CNI) betrokken was bij de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils in augustus 2017. In de aanloop naar het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum wilde de dienst “Catalonië bang maken,” aldus de Villarejo.
De uitspraken van de oud-medewerker van de geheime dienst bevestigen volgens Telepolis ‘wat andere bronnen al eerder vermeldden’: de terreuractie op de beroemde Ramblas promenade in Barcelona vond plaats met medeweten van het CNI. Er vielen zestien doden.
Villarejo vertelde dat de veiligheidstroepen zich bezighielden met de aanslagen om het onafhankelijkheidsproces te wurgen. Ze wilden “Catalonië bang maken” om het onafhankelijkheidsproces te frustreren, zei Villarejo over de aanslagen. Abdelbaki Es Satty, het hoofd van de islamistische terreurcel en imam van Ripoll, werd aangewezen als brein achter de tragedie. Hij was echter een informant van het CNI. De islamistische terroristen die zijn aangewezen als daders, werden tot aan de aanslagen in de gaten gehouden maar niet gestopt.
De CNI liet imam Abdelbaki Es Satty doen “wat hij dacht dat gepast was”, meldde Villarejo. Over het lot van de imam en andere celleden bestaan twijfels. Volgens officiële berichten zijn ze omgekomen bij de explosie, maar aanwijzingen rond auto, mobiele telefoon en DNA-sporen doen anders geloven. Opvallend is volgens Telepolis dat eerdere onderzoeken op alle niveaus werden verhinderd. Het vermeldt dat ‘zelfs met de stemmen van de regerende sociaaldemocraten (PSOE) de instelling van een parlementaire enquêtecommissie herhaaldelijk ondermijnd’ werd.
Javier Martinez, wiens driejarige zoon Xavi werd vermoord op de Ramblas in Barcelona, sprak eerder uit dat hij hoopte op een rechtbank in Europa die de obscure gebeurtenissen in meer detail zou onderzoeken, vooral omdat verschillende slachtoffers uit andere landen kwamen. Martinez had er, wederom volgens Telepolis, op gewezen dat alle pogingen om de gebeurtenissen in het Spaanse proces te onderzoeken ‘door de rechtbank werden afgedaan als complottheorieën.’
Het label ‘complottheorie’ plakt nog steeds aan de visie op de zaak. De bekende Spaanse krant El Pais kopt: ‘Villarejo voedt de complottheorie rond de aanslagen in Barcelona.’ Verderop in het artikel schrijft het onder meer: ‘De gepensioneerde politiecommissaris heeft opnieuw een hoofdstuk toegevoegd aan zijn strategie van insinuaties en ongefundeerde beschuldigingen.’
Hoe het ook zei, de uitspraken van Villarejo zorgen voor nieuwe politieke interesse in de gebeurtenissen van ruim vier jaar geleden. Zeven partijen roepen nu opnieuw in het parlement op om onderzoek te doen naar de gebeurtenissen en de verwikkelingen van de imam met het CNI.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.