Vrouwen mogen politie niet bellen als een vluchteling aan hen zit: ‘Is racistisch’, aldus universiteit
Een universiteit in Berlijn zei tegen vrouwen die herhaaldelijk werden lastiggevallen door een mannelijke zedendelinquent, dat ze de politie niet moesten bellen, omdat dit als racistisch kan worden beschouwd.
De verdachte valt vrouwelijke studenten al wekenlang seksueel lastig op de campus van de Vrije Universiteit van Berlijn, maar de linkse Algemene Studentencommissie (AStA) heeft er bij hen op aangedrongen de autoriteiten niet te waarschuwen.
De krant Morgenpost berichtte over een e-mail die door de groep naar studenten was gestuurd, waarin stond dat vrouwen op hun hoede moeten zijn om racistisch over te komen en de zedendelinquent in gevaar te brengen.
“We willen erop wijzen dat politieoperaties voor mensen die getroffen zijn door racisme over het algemeen gepaard gaan met een verhoogd risico op politiegeweld”, aldus de e-mail, eraan toevoegend dat de meeste politieagenten “niet voldoende zijn opgeleid in het omgaan met psychologisch uitzonderlijke situaties.”
“Daarom worden dergelijke gevechten vaak ‘door onnodig gebruik van geweld geëscaleerd’”, aldus de verklaring.
Morgenpost meldde dat de e-mail van de universiteit aangaf: “de zorg is hier duidelijk minder voor het potentiële slachtoffer dan voor de dader.”
In de brief staat dat studenten in plaats van de politie te bellen, contact moeten opnemen met de veiligheidsdienst van de universiteit of de sociaal psychiatrische dienst.
Nutteloze suggestie
“Laatstgenoemde kan een persoon echter alleen aanhouden met zijn toestemming en dus is dit een nutteloze suggestie”, meldt Remix News.
“Ondanks een tussenkomst lijkt de zedendelinquent zich te verzetten tegen elke poging om zijn manier van doen en laten te veranderen. Blijkbaar is er in ieder geval één gesprek geweest tussen studenten en de vermeende zedendelinquent, maar hij heeft geen bereidheid getoond om te stoppen met het lastigvallen van vrouwen.”
De Berlijnse politie reageerde op het verhaal door er bij vrouwen op aan te dringen hen te bellen als ze zich onveilig voelden.
“Iedereen die in gevaar is of getroffen wordt door een misdrijf of zich bewust wordt van een noodsituatie van anderen, mag zich door niets of niemand laten weerhouden om te handelen. Bel ons – bel 110! We zijn er voor jullie’, twitterde de politie.
Dergelijk gedrag is niets nieuws in Duitsland, dat de afgelopen tien jaar miljoenen migranten heeft opgenomen, de overgrote meerderheid van hen jonge mannen, uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Na de massale mishandeling van vrouwen in Keulen door migrantenmannen op oudejaarsavond 2015, reageerde de lokale feministische groep berucht door het migrantencentrum van de stad te bezoeken en bloemen uit te delen aan asielzoekers.
Ook Berlijn werd op 31 december vorig jaar getroffen door een golf van onrust, hoewel buiten de stad zelf de media er nauwelijks over berichtten.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.