‘Waar angst is, is geen liefde; en kennis zonder liefde vernietigt ons’ -Krishnamurti
‘Mensen verzamelen en aanbidden kennis, niet alleen wetenschappelijke maar ook zogenaamde spirituele kennis. Ze denken dat kennis zo belangrijk is in het leven – kennis over wat er is gebeurd en wat er gaat gebeuren. Dit hele proces van het verzamelen van informatie, het aanbidden van kennis – komt het niet voort uit angst? We zijn bang dat we zonder kennis verloren zouden gaan, we zouden niet weten hoe we ons moeten gedragen.
Dus door te lezen wat de wijzen hebben gezegd, door de overtuigingen en ervaringen van andere mensen, en ook door onze eigen ervaringen, bouwen we geleidelijk een achtergrond van kennis op die traditie wordt; en achter deze traditie schuilen we. We denken dat deze kennis of traditie essentieel is en dat we zonder deze kennis verloren zouden gaan, we zouden niet weten wat we moeten doen.
Waar angst is, is geen liefde; en kennis zonder liefde vernietigt ons. Dat is wat er op dit moment in de wereld gebeurt. We hebben voldoende kennis om mensen over de hele wereld te voeden; we weten hoe we de mensheid moeten voeden, kleden en beschermen, maar we doen het niet omdat we verdeeld zijn. Als we echt de wens hadden om oorlog te stoppen, konden we dat doen; maar wij hebben dat verlangen niet, en om dezelfde reden. Dus kennis zonder liefde wordt een middel tot vernietiging.
Totdat we dit begrijpen, leidt alleen al het slagen voor examens en het bereiken van posities van prestige en macht onvermijdelijk tot achteruitgang, tot corruptie, tot het langzaam wegkwijnen van de menselijke waardigheid.’
Krishnamurti
Aldus Jiddu Krishnamurti. De Indiase wijsgeer zag in zijn leven (1895-1986) de opleving en geboorte van diverse religies en levensbeschouwingen, maar koos er zelf voor om autonoom op zoek naar de waarheid te gaan. Zijn lijfspreuk (volgens Jiddu-Krishnamurti.net): ‘De waarheid is een land zonder pad.’ Of in de langere versie: ‘Ik blijf erbij dat de waarheid een land zonder pad is, en dat je het niet kunt benaderen via welk pad, welke religie of sekte dan ook.’
Een opvallende uitspraak temeer hij door de Theosofische Vereniging in zijn vroege jaren werd gezien als de Nieuwe Wereldleraar. Een bestaan als aanbeden spiritueel leraar lag dus in het verschiet, maar hij handelde naar zijn geweten en verbrak de formele banden om al reizend de boodschap uit te dragen dat ‘hij die een ander volgt, ophoudt de waarheid te volgen.’
Voor een korte introductie van Krishnamurti kan men terecht op de Wikipedia-pagina, waar men ook kan lezen over de internationale Orde van de Ster in het Oosten. Blijkt dat er zich begin twintigste eeuw hele spirituele zaken afspeelden in de omgeving van Ommen… Op het al genoemde Jiddu-Krishnamurti.net en JKrishnamurti.org kan men veel teksten van lezingen en bijeenkomsten terugvinden (in meerdere talen).
Zelfs hele boeken zijn er te vinden. Zo ook ‘Life Ahead’, een bundeling van gesprekken met studenten, leraren en ouders over een reeks aan onderwerpen. De citaten zijn afkomstig uit hoofdstuk 11: ‘Knowledge is not everything.’ Dat is er net als de andere hoofdstukken uit het boek in zijn geheel na te lezen.
Weten, weten, weten
Om de wereld te begrijpen. De wereld te verbeteren. Of om maar grip op de wereld te krijgen, het naar de hand te kunnen zetten en om anderen een stap voor te zijn? Kennis is waardevol. Kennis laat licht schijnen in de duisternis. Maar het is ook verraderlijk. Welk gat moet het vullen, welke angst moet het bezweren?
Kennis is mooi, de wereld is mysterieus en nodigt uit tot verkenning maar het Zelf is het grootste labyrint. Wie met liefde op zoek gaat naar zichzelf en de liefde in zichzelf leert kennen, heeft goud in handen.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.