EXPOSED: Waarom de Tweede Kamer de wet niet wil handhaven
“Je vraagt de regering de wet te handhaven en op te treden tegen bedrijven die een vaccinatiebewijs eisen want dat mag niet. Antwoord? We gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het wel mag.” Aan het woord is Pepijn van Houwelingen, Kamerlid namens Forum voor Democratie.
Werkgevers vragen soms naar de vaccinatiestatus van hun werknemers. Dat is een inbreuk op de privacy die bovendien gevolgen kan hebben voor het werk van degene in loondienst. De werkplek kan veranderen of de huidige functie komt op de tocht te staan. Ook een promotie kan onzeker worden. Hier is er al eerder geschreven over de kwestie.
Bedrijven mogen geen vaccinatie eisen van werknemers maar doen dat vaak wel
Vorige week liet het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten: ‘De overheid stelt zich terughoudend op en meent dat werkgevers en werknemers er samen uit moeten komen.’ Door de tweet van Van Houwelingen lijkt het er echter op dat de overheid zich juist actief zal opstellen.
Kijk, zo gaat het. Deze antwoorden op Kamervragen ontvingen we vandaag. Je vraagt de regering de wet te handhaven en op te treden tegen bedrijven die een vaccinatiebewijs eisen want dat MAG NIET. Antwoord? We gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het WEL mag. #QRankzinnig pic.twitter.com/gZUOVFk1k7
— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) October 4, 2021
‘Bent u bereid een juridische basis te creëren zodat u op kunt treden tegen werkgevers die een vaccinatiebewijs eisen van hun werknemers?’, was zijn Kamervraag. Het antwoord: ‘Het Kabinet verkent op dit moment het omgekeerde, namelijk of een aanpassing van de Tijdelijke Wet Coronatoegangsbewijzen noodzakelijk en wenselijk is om het onder voorwaarden mogelijk te maken coronatoegangsbewijzen te gebruiken voor werknemers.’
Van Houwelingen sluit zijn tweet af met #QRankzinnig, een vondst waarmee tegenstanders van het coronatoegangsbewijs aangeven dat ze het beleid krankzinnig vinden. Ze zien de dat de logica ontbreekt, vinden dat argumenten tegenstrijdig zijn, en feiten niet goed worden weergegeven of gecensureerd.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.