“Waarom faciliteren ‘progressieven’ werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten?”

“Waarom faciliteren ‘progressieven’ werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten?”

‘Nederland is al jaren de regie kwijt over asielzoekers en arbeidsmigranten,’ stelt de redactie van PowNed. In het radioprogramma De ronde tafel van Roderick gaan drie heren in gesprek met presentator Roderick Veelo over de bevolkingsgroei en nieuwkomers in Nederland. Oud-hoogleraar demografie Jan Latten, cultureel antropoloog Jan van de Beek en Tweede Kamerlid voor de SP Jasper van Dijk schoven aan om het hete hangijzer aan te pakken: ‘Waarom nemen ‘progressieven’ als Leo Lucassen en Jan Paternotte het altijd op voor de belangen van de werkgevers als het gaat om arbeidsmigratie?”

De bevolking van Nederland groeit hard. Volgens latten ziet Nederland dit jaar zelfs “een record aan migratiesaldo.” Het saldo waar hij het over heeft is 140 duizend, met bovendien een bevolkingsgroei van 160 a 180 duizend. “Met terugvallende bouwproductie… dat wordt chaos. Mensen gaan dit niet meer tolereren, en dan krijg je onrust.” De demograaf wil echter niet naar Den Haag wijzen als oorzaak voor het probleem: “Publiek moet goed geïnformeerd zijn.” Een goed ingelichte stemmer kan een verandering teweeg brengen. “Eerder niet,” stelt de voormalige hoofddemograaf van het CBS resoluut.

 

Progressief?

Van Dijk heeft kritiek op 12 jaar VVD-migratiebeleid.”We zien de afgelopen tien jaar een puinhoop. Er komt helemaal niets van een oplossingsrichting uit voort.” Hij merkt op dat de VVD geen duurzaam asiel- en migratiebeleid op heeft gezet, “ondanks de tamelijk grote mond van de VVD over dit terrein. ‘Put the money where the mouth is’ ” bekritiseert hij de partij van de minister-president. Daar sluit Van de Beek zich bij aan: ” ‘Progressieven’ zoals Jan Paternotte faciliteren de werkgevers. Want de immigrant is de ideale stakingsbreker: onwennig, timide, die kun je een beetje uitbuiten. Daar moet echt een eind aan komen.” Daarnaast ziet hij dat politici en opiniemakers zichzelf tegenspreken op andere gebieden “zoals stikstof en klimaatdoelen enzovoort. Maar met het huidige migratietempo…” komt er van die plannen niets terecht, meent de antropoloog.

Behalve bovenstaande komt ook de rol van de EU en diens plannen voor een ruimer Europees migratiebeleid ter sprake. Terwijl er in Europa al flink wat werkloosheid is (op de ene plek meer dan op de andere, gemiddeld een procent of veertien) en de tekorten op de arbeidsmarkt niet zomaar zijn op te vullen met laagopgeleid personeel van buiten de EU. Deze en andere knelpunten én alternatieven bespreken de vier mannen in een klein uur. De uitzending is hier te beluisteren.

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.