Waarom opwarming aarde zorgt voor vergroening

Waarom opwarming aarde zorgt voor vergroening

De aarde wordt groener. Dat zeggen wetenschappers in  Nature Reviews Earth & Environment. Vooral India en China hebben met hun inspanningen op het gebied van landbouw en bosbescherming bijgedragen aan de ontwikkeling.

Het artikel wijst volgens de NASA op een ontwikkeling die veel mensen niet opmerken. Bolsonaro kapt toch immers met liefde het regenwoud, en Unilevers verlangen naar palmolie doet de bossen van Borneo verdwijnen?

 

Bladoppervlak

Misschien hebben die mensen wel gelijk. Maar er is ook een andere trend: in delen van China en India groeide tussen het jaar 2000 en 2018 het ‘bladoppervlak’. Daarmee wordt de hoeveelheid gebladerte in een gebied vergeleken met het aarde-oppervlak tijdens de bloeiseizoenen.

De vergroening wordt ook opgemerkt rond de Noordpool, waar een groep van internationale onderzoekers een toename van dertig procent bladoppervlak constateren. Dat wijten ze aan de stijgende temperaturen aldaar tussen 1986 en 2015.

 

Ironisch

De wetenschappers van het paper zien een opwarming van de aarde, en merken op dat diezelfde opwarming zorgt voor  toenemende fotosynthese en dus meer groen. De vergroening koelt de aarde weer af. Co-auteur Jarle Bjerke van het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek noemt het volgens de NASA ‘Ironisch dat dezelfde CO2-emmissies die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering ook zorgen voor groei van planten die de opwarming remmen.’

Toekomstmodellen die inzetten op verwarming van de aarde wijzen op een verdere vergroening de komende decennia.

 

Consensus

De meningen over het klimaat zijn verdeeld. Veel mensen geloven dat de aarde opwarmt. De mens is daar schuldig aan door uitstoot van CO2. Ze spreken van een wetenschappelijke consensus.

Een minderheid denkt dat de aarde in zijn geheel koeler wordt. Opwarming in sommige delen van de wereld is mogelijk, maar in zijn geheel wordt het kouder. Ze verklaren dat met  geologische factoren zoals cycli van warmtestromen en zonnevlekken. De mens kan daar (nauwelijks) invloed op uitoefenen volgens hen.

De woorden ‘wetenschap’ en consensus’ zien ze als onverenigbaar: nieuwe informatie leidt immers tot nieuwe inzichten en modellen en vice versa. Dat betekent dat wetenschap altijd in beweging is en er geen sprake kan zijn van een vaststaande consensus.

Hieronder een recent gesprek met de wetenschapsjournalist Marcel Crok over het klimaat.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.