Waarom u boeken moet lezen om Vladimir Poetin te begrijpen

Waarom u boeken moet lezen om Vladimir Poetin te begrijpen

Wie is Vladimir Poetin? Het is een vraag die veel mensen op hun lippen brandt de laatste tijd. Wat bezielt de man die besloot Oekraïne binnen te vallen? Wat zijn zijn dromen en idealen? Hoe is hij aan de macht gekomen, hoe gaat hij om met tegenstand en tegenslag? Hoe  was zijn kindertijd? Hoe ziet hij Rusland in de wereld? De voorbije jaren zijn er vele boeken geschreven over de president van een politieke grootmacht. In dit artikel passeren een aantal daarvan de revue. 

Wie is Poetin? James Corbett zette een tegenstelling neer tussen mensen die hem óf als strijder voor de vrije wereld zien óf als ‘WEF-gelieerde, bioveiligheids-sytemen promotende, politieke tegenstander-vermoordende false flagger‘. Ergens binnen dat spectrum liggen hart en ziel van de Russische leider verscholen. Zeven jaar geleden zette Anastasia Borik een tiental boeken over Poetin op een rij, een mooi startpunt.

Op de eerste plek zet ze “First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia’s President Vladimir Putin” van Nataliya Gevorkyan, Natalya Timakova en Andrei Kolesnikov. Het verscheen reeds in 2000 en focust zich op de omgeving van de huidige president en zijn eerste stappen in de politieke arena. Op de tweede plaats zet ze “The Strongman: Vladimir Putin and the Struggle for Russia” van de Brit Angus Roxburgh. Volgens Borik werd dit boek vanuit het Westen bekritiseerd omdat het buitengewoon positief is over de staatsman. Op de derde plaats staat een werk van Vladimir Solovyov: “Putin: A Guide For Those Who Care.” De strijd van Poetin met de oligarchen van begin jaren nul is voor lezers wellicht interessant. 

De nummers vier tot en met tien, van “The New Tsar: The Rise and Reign of Vladimir Putin” van Steven Lee Myers (ook in het Nederlands verkrijgbaar) tot “The Putin Mystique” van Anna Arutunyan zijn hier terug te vinden. Charles Clover schreef “Black Wind, White Snow“, een boek dat onder andere ingaat op het concept van de ‘Euraziatische etniciteit’ die volgens de auteur een grote rol speelt in de politiek van Poetin. De Amerikaanse regisseur Oliver Stone- bekend om zijn kritiek op het Amerikaans buitenlandbeleid- tekende zijn gesprekken met de president van Rusland op in “The Putin Interviews”.

Tot slot twee Nederlandse auteurs: historicus Hubert Smeets bracht het boek “De Wraak van Poetin” uit. Op Bol.com laat een lezer de volgende recensie achter: ‘In zeer leesbare vorm geeft Smeets je het gevoel dat je het Rusland van na 1992 een beetje gaat begrijpen. Het optreden van Poetin krijgt een context, die hem niet leuker maakt maar wel invoelbaarder.’ Professor Cees Hamelink en oud-journalist Stan van Houcke lieten in 2018 bij Café Weltschmerz weten niets te moeten hebben van de ’tendentieuze boodschap’ van de schrijver. Oordeel zelf.

Journalist Wierd Duk schuif de laatste tijd weer volop aan tafel in in de media om over Rusland te spreken, waar hij jarenlang correspondent was. Ongeveer zeven jaar geleden schreef hij het dunne boek “Poetin- straatvechter bedreigt wereldorde”. De achterflap luidt: ‘In de jaren negentig, na de ondergang van het communisme, vervielen miljoenen Russen tot armoede. Zij koesteren een grote afkeer van het Westen, dat Rusland in hun ogen op de knieën heeft gedwongen.’

Wellicht ten overvloede: de hier beschreven boekenlijst is bij lange na niet compleet. Het beeld van Poetin is voor de gemiddelde Nederlander flink ideologisch en politiek gekleurd. Ook auteurs zijn mensen en daarom schijnt er altijd wel iets van een persoonlijke voorkeur of achtergrond in door. De uitnodiging en de uitdaging is om zelf op zoek te gaan naar ‘de waarheid’.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen