Wapenwetten oorzaak schietpartijen in Amerika? “Dit is een mannelijkheidscrisis”

Wapenwetten oorzaak schietpartijen in Amerika? “Dit is een mannelijkheidscrisis”

Recente schietpartijen in de VS hebben de discussie over wapenbezit doen oplaaien.  Kijk ook naar geweld in de media en games, psychisch welzijn, onderliggende politieke ideologieën, de familieachtergrond etc., vindt bestsellerauteur en onderzoeker Warren Farell. “En vraag je dan af waarom onze dochters nooit de dader zijn hoewel ze aan dezelfde zaken worden blootgesteld.” Hij concludeert: het gaat overduidelijk om een crisis van jonge mannen.”

Na de schietpartijen in Uvalde en Buffalo is het debat over wapenbezit in de VS weer volop aanwezig. Het is er inderdaad eenvoudig om legaal aan een wapen te komen, maar is dat ook voldoende om het wapengeweld te verklaren?

Politieke scheidslijn

Het is niet voor het eerst dat er gekeken wordt naar de wapenwetgeving. Na tragische ongevallen op plekken zoals scholen, bioscopen en winkelcentra pikken media het weer op en praten mensen er meer over. De discussie loopt grotendeels langs politieke lijnen en concentreert zich op het zogenaamde Second Amendment, het recht van burgers zich te bewapenen. Democraten vinden dat mensen veel te makkelijk aan een wapen kunnen komen. Republikeinen daarentegen wijzen op het belang van particulier wapenbezit om zich tegen de overheid te beschermen.

Dieper

Beide kampen zien een hoop aspecten over het hoofd. Volgens Farrell speelt er veel meer mee in de aanloop naar de tragische gebeurtenissen: het kan bijvoorbeeld zijn dat de dader is beïnvloed door een omvolkingstheorie, dat politieke motieven een rol spelen, dat er in het gezin zaken spelen die het geestelijke evenwicht van de schutter verstoren. Geweld in de media en in videogames kan aan het probleem bijdragen. En waarschijnlijk is het een combinatie van dat alles.

Samen met de bekende psycholoog Jordan Peterson gaat hij in diens podcast dieper in op de materie: “Vraag jezelf af waarom de daders jonge mannen zijn,” aldus Farrell. “Waarom zijn onze dochters niet betrokken bij deze verschrikkelijke schietpartijen, hoewel ze uit dezelfde gezinnen komen, worden blootgesteld aan dezelfde giftige politiek, net zo goed aan een wapen kunnen komen?”

Mannelijkheidscrisis

De auteur met de lange staat van dienst concludeert dat er sprake is van een mannelijkheidscrisis, een waarbij jongens maar al te vaak structuur, discipline en een doel in hun leven missen. “Het zou overduidelijk moeten zijn dat er iets aan de hand is met onze zonen. Niet alleen in de VS maar wereldwijd.”

De Canadese Peterson en zijn Amerikaanse gesprekspartner nemen twee uur de tijd om uit te diepen wát er dan precies aan de hand is. Omdat de twee mannen zich hebben ingelezen in het thema- je zou zelfs kunnen zeggen dat het voor hen hét thema is waar ze zich mee bezighouden en dat ze kosten noch moeite sparen om het op de publieke agenda te zetten- ontstaat er een gesprek dat verder gaat dan een twist over the second amendment, een al dan niet onwrikbaar grondrecht voor de Amerikanen.

Kijken

De twee auteurs bespreken tal van Boy Crisis– gerelateerde onderwerpen, van (afwezige) vaders tot pesten en van (seksuele) relaties en empathie tot “checks and balance parenting.”  Zie hieronder de besproken podcast. En waarom niet, daaronder nog een TED-talk van Farrell van zes jaar geleden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.