Weer een oorlog reeds verloren? Na ‘war on terror’ nu ‘war on drugs’ in Irak
De oorlog tegen drugs is niet te winnen. Wat in het ene gebied bestreden wordt, duikt in het andere weer op. En waar het ene middel alle aandacht opeist, floreert de ‘new kid on the block.’ Dat is, van Irak tot Mexico, momenteel Chrystal Meth.
Nieuwsuur zond onlangs een reportage uit over de oorlog tegen Crysthal Meth, in de woorden van antropoloog en (drugs)journalist Teun Voeten “een synthetische drug die enorm verslavend is, vijf keer meer dopamine vrijmaakt dan cocaïne en fysiek en psychologisch verwoestend is” en binnenkort Nederland zal overspoelen.
Wetten van de markt
Niet alleen de drug zelf is verwoestend, de oorlog ertegen lijkt dat ook te zijn. In de Verenigde Staten hebben ze de epidemie niet kunnen beteugelen en in Irak evenmin. De winstmarges zijn hoog en de vraag is enorm. De prijs van drugs komt als geen ander product tot stand volgens de wetten van vraag en aanbod. Wordt het aanbod in pakweg Colombia aan banden gelegd, dan stijgt de productie in Bolivia. Gaat alle aandacht naar cocaïne, dan komt het verwoestende broertje Crystal Meth om de hoek kijken.
In de woorden van Matthew Feeney (van denktank ‘Adam Smith’, dan weet je al snel in welke hoek je hun ideeën moet zoeken): Chrystal Meth is gecreëerd door de oorlog tegen drugs. Een alerte lezer zou zelfs kunnen opmerken dat deze drug voor oorlog zorgt, gezien het gebruik ervan door Duitse militairen in de Tweede Wereldoorlog, of de oorlog financiert door de grote (illegale) geldstromen waarmee materieel en mankracht kan worden betaald.
Radicaal anders
“Zoals het nu gaat, blijven de grote dealers en smokkelaars buiten schot,” concludeert Nieuwsuur in Irak. Die conclusie hadden ze ook in Afghanistan, Mexico of de VS kunnen trekken. De reportage brengt uiteindelijk niet veel nieuws. Een radicaal ander beleid lijkt nodig, en dat kan alleen met een paradigmashift.
Gewoon laten gaan dan alle stimulerende en verdovende middelen, de markt zijn werk laten doen? Van overheidswege de boel in de hand houden en (gebruik) decriminaliseren? Een oplossing voor de moeilijke kwestie is niet zomaar voorhanden maar het begint met de moed vragen te stellen. Om met een eenvoudige te beginnen: ‘waar zijn we mee bezig?’ ‘Wie heeft baat bij deze aanpak?’ De oorlog kost wereldwijd miljarden dollars en miljoenen levens, maar een oplossing is niet in zicht zolang niemand de moed heeft de juiste vragen te stellen.
Voeten is begin 2019 te gast geweest bij Café Weltschmerz, destijds ging hij samen met Maarten Boudry vooral in op het Mexicaanse drugsgeweld.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.