Wereldbank: ‘Honderd miljoen mensen in extreme armoede door coronamaatregelen’

Wereldbank: ‘Honderd miljoen mensen in extreme armoede door coronamaatregelen’

In 2020 leefden bijna honderd miljoen meer mensen dan verwacht in extreme armoede. Dat stelt het rapport ‘Updated estimates of the impact of COVID-19 on global poverty’ van De Wereldbank. De instelling spreekt van ‘een historisch ongekende toename van wereldwijde armoede’ en schrijft dat toe aan de coronacrisis.

Het gaat volgens de instelling om mensen die dankzij de coronacrisis moeten rondkomen van 1.90 dollar per dag. Jarenlang was er sprake van een wereldwijde afname van extreme armoede. Voor 2020 was er een afname van 20 miljoen mensen verwacht. De neergaande trend is door de uitbraak van het coronavirus en het beleid dat daarop volgde echter gebroken. In 2020 is de armoede weer toegenomen, en wel met 77 miljoen naar een totaal van 732 miljoen. Dat betekent dat er 97 miljoen mensen meer dan verwacht in grote armoede leefden in het jaar van de corona-uitbraak. De Wereldbank voorziet voor 2021 weer een afname van armoede maar er zullen ‘nog jarenlang tientallen miljoenen mensen in misère leven vanwege de verregaande beslissingen die aanvankelijk zijn genomen om corona een halt toe te roepen.’ De lockdowns worden in het rapport meerdere malen aangehaald als oorzaak van verlies van werk en inkomsten.

Met een aantal duidelijke grafieken en tabellen krijgen bezoeker van het blog inzicht in de cijfers en verwachtingen voor de bevolking verdeeld over de continenten. Daaruit blijkt onder meer dat Sub-Sahara Afrika meer dan andere delen van de wereld geleden heeft en zal leiden onder de wending die de wereldeconomie genomen heeft.

De gevolgen van de coronacrisis zijn op meerdere gebieden voelbaar. De medische consequenties liggen voor de hand, maar meerdere mensen wijzen ook op het effect op bijvoorbeeld vrijheid (van meningsuiting) ,democratie en psychisch welbevinden. Een van de mensen in Nederland die al in een vroeg stadium gewezen heeft op de verregaande gevolgen van de corona-aanpak is professor Michaéla Schippers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In onder meer dit artikel en in dit media-optreden wijst ze op dramatische economische effecten van het coronabeleid. Ze zei in het najaar van 2020 onder meer dat “we afsteven op de grootste humanitaire ramp in de geschiedenis van de mensheid en dat er door de bij-effecten van de maatregelen meer doden gaan vallen dan in de Eerste en Tweede Wereldoorlog bij elkaar. We weten dat er 138 miljoen mensen gaan overlijden aan de gevolgen van honger als gevolg van het stilleggen van de aanvoerlijnen in de wereld.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen