Wereldprimeur: Bitcoin vanaf vandaag officieel betaalmiddel in El Salvador

Wereldprimeur: Bitcoin vanaf vandaag officieel betaalmiddel in El Salvador

Nog drie minuten en we schrijven geschiedenis,” tweette president Nayib Bukele (zie foto onder deze alinea) van El Salvador vanochtend. Bitcoin is vandaag vandaag een officieel betaalmiddel in El Salvador. Dat betekent onder meer dat inwoners van het land ermee kunnen betalen en er zelfs hun belasting mee kunnen aftikken. Winkeliers zijn verplicht om bitcoin te accepteren, maar kunnen de ontvangen bitcoins omwisselen in dollars. Producten in winkels kunnen in bitcoin worden geprijsd. Het wordt met een QR-code ook makkelijker met de cryptomunt betalen dan via een bankrekening.

Het land wordt aangemoedigd door bitcoinfans, die in het cryptogeld een veel eerlijker geldsysteem zien dan het huidige geldsysteem. In tegenstelling tot bij bitcoin wordt binnen dat systeem geld namelijk oneindig gecreëerd door (centrale) banken, wat inflatie in de hand werkt. Als bijkomend voordeel worden ook de lage transactiekosten genoemd en het feit dat geen bank of regering jou de toegang tot bitcoin kan ontzeggen. Meest gehoorde argument tegen bitcoin is de eenvoudige toegang ertoe voor criminelen (wat natuurlijk ook geldt voor vermogen met een ander karakter) en de schommelingen in de koers, wat direct de koopkracht en economie van een land instabiel kan maken.

Het Bitcoinproject wordt door zowel burgers, kleine beleggers, als grote financiële spelers met veel interesse gevolgd. Iedereen voelt aan dat de digitale munt het financiële spel, en daarmee de machtsverhoudingen, in de wereld op zijn kop kan zetten.

Ook bij Café Weltschmerz is er regelmatig aandacht besteed aan deze mogelijk revolutionaire munt, zie bijvoorbeeld de video hieronder:

Sceptici zijn er genoeg. Peter McCormack, Bitcoinfan en aanhanger van de president noemde een stevig rijtje op in zijn tweet: “Zoveel mensen willen dat Bukele faalt: het IMF, De Wereldbank, de oppositie, de EU, de regering van de VS. Maar als dit project slaagt, kan hij het hele land omhoog tillen. Wie wil er nu dat deze mensen nog meer moeten lijden?”

De Wereldbank ziet tekortkomingen op het gebied van milieuwetgeving en markttransparantie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet ‘macro-economische, financiële en wettelijke problemen’ rijzen, zo staat in Bitcoin Magazine te lezen. Ook in het land zelf is er tegenstand. Volgens de krant El Mundo wil Jaime Guevara van het Farabundo Marti National Liberation Front (FMNL) een poging doen om het wetsvoorstel via de rechter terug te draaien.

Redenen voor de president om het land te besturen als pionier op het gebied van Bitcoin zijn er ook. El Salvador is voor een groot gedeelte afhankelijk van geld van landgenoten uit de Verenigde Staten. Als zij nu geld terugsturen naar hun land van herkomst dan nemen familieleden dat geld op via de bank. Daarmee zijn ze veel transactiekosten kwijt. Degenen zonder bankrekening (zo’n 70 procent van de inwoners) zijn aangewezen op diensten zoals Western Union, die ook een bedrag inhouden op de overschrijving.

Het Midden-Amerikaanse land heeft sinds 2001 bovendien geen eigen valuta meer, maar hanteert de Amerikaanse dollar. Dat betekent dat ze geen eigen monetair beleid kunnen voeren en tegelijkertijd afhankelijk zijn van de grillen van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Met de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel zouden die problemen komen te vervallen.

Bitcoin Magazine schreef een eenvoudig artikel over het hoe, wat en waarom van de introductie van Bitcoin als officieel betaalmiddel in het Midden-Amerikaanse land. Voor wie zich daarna nog verder wil verdiepen in de beroemde bitcoin-rabbithole, vindt op hun site legio mogelijkheden daartoe.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen