Werkgever of Big Brother? Grote bedrijven moeten CO₂-uitstoot werknemers bijhouden

Werkgever of Big Brother? Grote bedrijven moeten CO₂-uitstoot werknemers bijhouden

Grote werkgevers moeten de CO₂-uitstoot van hun werknemers bijhouden. Dat wil het aanstaande kabinet, zo schrijft het Financieel Dagblad. Bedrijven vrezen voor extra papierwerk wanneer ze de uitstoot door werkgerelateerd verkeer moeten gaan meten. Ook vrezen mensen voor (verdere) aantasting van hun privacy.

De voorgenomen maatregel komt voort uit het in 2019 gesloten Klimaatakkoord, waarin maatregelen staan om de CO₂-uitstoot in Nederland te verminderen. Aangezien het woon-werkverkeer volgens de krant ‘voor bijna de helft bijdraagt aan de totale mobiliteitsuitstoot’, richten beleidsmakers zich hier op.

De komende jaren zouden bedrijven met meer dan honderd werknemers de uitstoot moeten bijhouden maar vanaf 2026 ligt er een CO₂-norm in het verschiet die moet leiden tot meer reizen met onder andere elektrische auto’s, trein en fiets. Dat staat in de concepttekst van de regeling, meldt het Financieel Dagblad.

Privé

Werkgevers zien op tegen de uitvoerbaarheid en zien de controle als tijdsintensief maar er zijn ook principiële bezwaren: critici vrezen voor een toenemende inmenging in de privésfeer. Hoewel het werkverkeer niet los gezien kan worden van het werk, is de manier waarop dat gebeurt ieders eigen zaak, menen ze. Of iemand op de fiets naar zijn werk gaat of lopend, mag iemand (nog) zelf beslissen, menen ze, passend bij omstandigheid en voorkeur.

En hoe ver gaat het eigenlijk in de toekomst? Wordt de route gemonitord, waardoor de werkgever kan zien of iemand vanaf zijn eigen adres of dat van zijn minnaar naar zijn werk gaat? Ook schiet het bij mij sommige mensen in het verkeerde keelgat dat een werkgever mag vragen naar het type auto. Ook dat is namelijk van invloed op de uitstoot. De persoonlijke keuze voor een auto wordt zo teveel beïnvloedt door de werkgever, denken ze.

Er speelt meer. Het terugdringen van de CO₂-uitstoot is noodzakelijk om verwarming van de aarde te stoppen, wordt  wereldwijd aangenomen. Maar niet door iedereen. De Groene Rekenkamer en platform Climategate zien het anders. In 2017 richtten ze zich tot Margot Smit, de Ombudsman van de NPO: ‘Met selectieve en alarmistische berichtgeving over klimaatverandering en de rol van de mens bij de opwarming van de aarde wakkert de NOS de vrees onder de bevolking voor een catastrofale opwarming van de aarde aan.’ Degenen die hun twijfels hebben bij de klimaatanalyse, ontkomen er nu waarschijnlijk toch niet aan hun gedrag en consumptie te veranderen, willen ze bij hun werkgever blijven werken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.