Wilders, de VVD en de ’totale capitulatie voor Sigrid Kaag’

Wilders, de VVD en de ’totale capitulatie voor Sigrid Kaag’

De VVD stemt toch voor de spreidingswet en D66 wil een eind aan steunpakketten. ‘De totale capitulatie,’ meent PVV-leider Geert Wilders na de partijcongressen van de twee ‘liberale’ regeringspartijen het afgelopen weekend.

Van de vele crises waarmee het land te kampen heeft, stonden er dit weekend twee centraal: de instroom van asielzoekers en de spreiding daarvan over het land, en de economische malaise waarin veel Nederlanders (mogelijk zullen) verkeren.

De rekening

Sigrid Kaag, gezicht van D66, kondigde op het partijcongres aan dat een nieuwe ronde bezuinigingen wat haar betreft uitgesloten is. “Anders dan bij corona kunnen we niet elke tegenslag op ons nemen,” zei ze ten overstaan van haar partijgenoten. Ze let er goed op dat inkomsten en uitgaven van de staatskas elkaar in evenwicht houden: “We willen de rekening toch niet neerleggen bij toekomstige generaties?”

Op het eerste gezicht een teken van goed rentmeesterschap. Wie echter een klein stukje terug gaat in de tijd, zou zich kunnen afvragen of het gehele coronabeleid waar aan gerefereerd wordt, wellicht al (financieel en maatschappelijk) onverantwoord was voor grote groepen mensen. Met name zelfstandigen en het MKB hebben de conseauenties aan den lijve ondervonden. De mensen die zich ‘aan de onderkant van de samenleving’ bevinden, lijken het eerste slachtoffer te zijn van de hoge inflatie en een mogelijke recessie op komst. Worden we dus ‘allemaal een stukje armer’, zoals Kaag regelmatig zegt?

Daarnaast draait de burger (indirect) wel op voor tal van andere uitgaven waar men zijn vraagtekens bij kan zetten. Het klimaatbeleid is een van de terreinen waar een flinke som naar toe gaat. Uit de lengte of de breedte, dat geld moet ergens vandaan komen. De belastingen moeten daarom omhoog om dat, én zaken zoals zwembadsubsidies en tekorten op ministeries mogelijk te maken.

Nuchter

Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk vindt juist dat onverantwoord. ‘Beste manier om dit te voorkomen is 1. fonds klimaat en stikstof van 60 mld trimmen (is bijna 10.000 euro per Nederlands huishouden!) 2. bij klimaattop geen geld aan rijk Pakistan uitdelen en 3. nu snel kernenergie ipv overal dure windmolens.’

De wetenschapper lijkt met enige afstand tot de politiek nuchter naar de wereld te kijken. Hij ziet ook een kloof tussen de wereld van de welgestelde, hoogopgeleide bestuurders en het ‘gewone’ volk. En op Twitter zegt hij bijvoorbeeld over natuurbeleid: ‘De getallen laten iets heel anders zien dan het politieke alarmisme, dat doet alsof we op de rand van de afgrond staan.’ Maar dat terzijde.

Linkse hobby’s

De roep om hogere belastingen van de politieke beweging die zichzelf presenteert als liberaal-progressief, is opvallend te noemen. Juist de mix van die twee componenten brengt D66 in een lastige spagaat. Mocht het nu gaan om noodzakelijke kosten om een minimale nachtwakersstaat mogelijk te maken, dan is dat eventueel nog wel te billijken. Het lijkt vooral de ‘progressieve agenda’ die alleen met meer staatsuitgaven te bekostigen is.

Noem het progressief beleid, journaliste Marianne Zwagerman noemt het D66 hobby’s. Van daaruit is het nog maar een kleine stap naar de ‘linkse hobby’s’ zoals Geert Wilders zaken zoals klimaatpolitiek, immigratie- en integratiepolitiek en culturele aangelegenheden aanduidt. Hij spreekt vaak van een obsessie met ‘linkse hobby’s’ zoals het klimaat en ‘progressief’ genderbeleid. De woorden ‘wereldvreemd’ en ‘elitair’ worden ook vaak aangehaald.

Wegstemmen

In een tweet van zaterdag richt hij zijn pijlen echter niet alleen op D66 en/of Kaag, zoals te doen gebruikelijk. Hij richt zich op de partij waar hij zijn politieke loopbaan begon: ‘De VVD is totaal de weg kwijt. Vóór spreidingswet, vóór het opzij zetten lokale democratie, vóór door de strot duwen van massa’s gelukzoekers in onze provincies + dorpen. De totale capitulatie voor Sigrid Kaag.‘ Verwijzend naar de provinciale verkiezingen voegt hij eraan toe: ‘Stem ze weg in maart.’

Vlucht

Wilders keurt het VVD-beleid af. Want het land kan de toestroom aan asielzoekers niet aan en niet huisvesten. En kan de landelijke overheid de gemeenten zomaar opzij zetten in besluitvorming? Dat de leden hun partijleider zouden volgen, was vooraf al verwacht. Premier Mark Rutte vloog eerder deze maand immers nog terug uit Egypte om de crisis rond de spreidingswet te beteugelen. Degenen die daar niet mee kunnen leven, zullen hun heil zoeken bij met name JA21 en de PVV.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.